Nejvyšší evropskou budovu zanedlouho najdete v Moskvě

Moskva - Ruská metropole se bude moci brzy pochlubit nejvyšší budovou Evropy. Mrakodrap s názvem Mercury City Tower má být dokončen už v prosinci a o téměř 30 metrů převýší britský mrakodrap Shard v Londýně. Anglická stavba si tak své prvenství udržela jen půl roku.

Nová dominanta obchodní čtvrti Moskvy s názvem Mercury City Tower má 75 pater, z čehož pod zemí se nachází pět podlaží, a její výška dosáhne 339 metrů. „Nechtěli jsme s nikým soutěžit o nejvyšší budovu, pokusili jsme se soutěžit spíše v kvalitě. Vybírali jsme hlavně nejlepší vybavení, zaměřili jsme se na západní partnery, a vytvořili tak mezinárodní budovu,“ prohlásil generální ředitel Mercury Group Vjačeslav Basati. 

„Podle mého názoru je opravdu krásný. Myslím si, že je tak i město hezčí, když dostalo další výraznou ikonu, kde se budou setkávat lidé. Myslím, že je nemožné Mercury City přehlédnout,“ říká majitel Mercury Group Igor Kesajev. 

Miliardový projekt aneb každá metropole potřebuje svou City

Celý projekt vyšel ruského miliardáře Kesajeva na miliardu dolarů. Budovu navrhli ruský architekt Michail Posochin a jeho americký kolega Frank Williams. Ten se však jejího otevření nedočká, před dvěma lety totiž zemřel. 

Michail Posochin, architekt Mercury City Tower

„Myslím si, že se nám podařilo vytvořit jinou budovu, která se od ostatních v okolí liší. V čem vidím rozdíl? Z mého úhlu pohledu se tento mrakodrap do Moskvy hodí. Těžko si umím představit, že by stál třeba ve Vídni nebo kdekoliv jinde. Bylo by to v rozporu s duchem ostatních míst.“ 

Celkem by měl mrakodrap mít skoro 174 tisíc metrů čtverečních. Z toho 88 tisíc metrů čtverečních je vyhrazených pro kanceláře a přes 22 tisíc metrů čtverečních na byty. Stavba je součástí projektu Moscow International Business Center. Architekti navrhli původně výšku 380 metrů, ale z finančních důvodů se nakonec snížila.

Nejvyšší budova Evropy roste v Moskvě (zdroj: ČT24)