Snížení ratingu by udělalo do rozpočtu desetimiliardovou díru

Praha – Zhoršení ratingu by pro Česko znamenalo zvýšení výdajů státního rozpočtu o 10 miliard korun. V rozhovoru pro Otázky Václava Moravce to řekl náměstek ministra financí Jan Gregor. Snížení ratingu podle ministerstva financí hrozí v důsledku politické nestability, kterou vyostřil vzdor rebelů proti vládnímu stabilizačnímu balíčku.

„Při posledních zvýšeních ratingu ČR ratingové agentury zdůrazňovaly, že vzrostla váha politických a ekonomických kritérií, a předpokládám, pokud by se situace výrazně zkomplikovala buď pádem vlády, nebo odklonem od fiskální konsolidační strategie, tak to riziko (snížení ratingu) by bylo poměrně veliké s velkými dopady,“ uvedl Gregor.

V nestabilitě a nepředvídatelnosti české ekonomiky vidí problém i ekonomové. Fakt, že se dva měsíce před koncem roku neví, jak vysoké budou od ledna sazby DPH, komplikuje život firmám, což se může odrazit ve výši růstu ekonomiky. „Z hlediska předvídatelnosti české ekonomiky a její stability se nyní nacházíme v naprosto katastrofickém stavu,“ řekl portálu ČT24 bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. „Neschválení stabilizačního balíčku by mohlo mít dopad na český rating, pokud by prohloubilo politickou nestabilitu v zemi a vedlo k předčasným volbám,“ varoval hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM

„Bodejť by nehrozilo snížení ratingu. Tato vláda vraždí růst, podvazuje domácí spotřebu. To jsou všechno prostředky, které potom chybí na příjmové straně v rozpočtu. Když k tomu připočítáme dohady uvnitř vládní koalice, tak se nedivím, že hrozí snížení ratingu.“

Klíčové hlasování o sporném stabilizačním balíčku čeká sněmovnu zřejmě v úterý. Vláda s projednáváním balíčku spojila hlasování o své důvěře. Zda ale nalezne mezi poslanci dostatečnou podporu, není jasné. Světlo do situace nevneslo ani znovuzvolení premiéra Petra Nečase předsedou ODS.