Kuba hostí mezinárodní obchodní veletrh

Havana - Kubánská Havana hostí 30. ročník mezinárodního obchodního veletrhu. V průběhu celého týdne se tam představí vystavovatelé z více než šedesáti zemí světa. Poprvé po 50 letech se ve větší míře akce zúčastní i podnikatelé ze Spojených států.

Desítky let obchod mezi Spojenými státy a Kubou nekvetl. Embargo na obchod s Kubou zavedli Američané v roce 1959. Prezident Barack Obama ale omezení už několikrát zmírnil. A zájem amerických podnikatelů o obchodování s Kubou rok od roku sílí. Důkazem je i jejich silné zastoupení na letošním veletrhu.

„Není pochyb o tom, že tato silná účast na veletrhu představuje novou demonstraci mezinárodních podnikatelů proti embargu, uvalenému na Kubu ze strany vlády Spojených států,“ říká kubánský ministr zahraničního obchodu Rodrigo Malmerca.

„Myslím, že je velmi důležité, že jsme na veletrhu s naší rýží. Kuba bývala kdysi největším trhem pro americké pěstitele rýže. Země ročně doveze mnoho rýže a tu americkou zdejší lidé milují. V minulých letech jsme sem začali znovu dovážet a doufáme, že se to v budoucnu zvýší,“ říká Kevin McGilton z Americké rýžové federace.

Kuba představuje pro mezinárodní firmy velký potenciál. Je největším dovozcem ropy - především z Venezuely. Ve velkém importuje i jídlo, stroje nebo chemikálie. Mezi největší obchodní partnery patří Venezuela, Španělsko, Kanada a Čína.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)