Na Vánocích vydělávají e-shopy už od října

Praha – Přestože tržby maloobchodů v minulých měsících klesaly, internetové obchody si nestěžují. Už od října jim totiž začíná období předvánočních nákupů. Přitom až třetina veškerých tržeb e-shopů pochází právě z období kolem Vánoc. „Skoro každý uživatel internetu koupí alespoň jeden vánoční dárek v e-shopu,“ řekl ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Od začátku října už se tržby internetových obchodníků zvedly o 5 až 10 procent, hlavní růst ale teprve očekávají. Zatím rostla e-shopům spíše návštěvnost, lidé procházeli jejich stránky a vybírali si dárky na Vánoce, které koupí v příštích týdnech. Těsně před Vánoci pak tržby internetových obchodů dosáhnou 200 až 300 procent celoročního průměru.

Lidé přitom nejčastěji nakupují u velkých ověřených prodejců, s nimiž mají zkušenost z předchozích let. V poslední době se ale nebojí ani menších specializovaných obchodů a hitem posledních let jsou i slevové portály. „Zákazníci jdou v Čechách po slevách a speciálně jako vánoční dárek se tyto kupony ze slevových portálů hodí,“ myslí si Vetyška.

Nejoblíbenějším dárkem letošních Vánoc budou podle Vetyšky tablety a elektronické čtečky knih. Lidé, kteří chtějí vánoční dárky na internetu, by ale nákup neměli nechávat na poslední chvíli, ideální je koupit zboží, které má e-shop na skladě, alespoň týden před Vánoci. „Letos jsou Vánoce v pondělí, úplně jistý by tak měl být nákup v pondělí týden před Štědrým dnem a zboží na skladě by mělo být možné koupit ještě ve středu. Záleží ale například i na počasí,“ připomněl Vetyška.

Rozhovor s Janem Vetyškou (zdroj: ČT24)