Ryanair vydělává i v krizi

Praha - Letecké společnosti Ryanair se daří vydělávat na krizi. Za pololetí hlásí tento největší evropský nízkonákladový přepravce rekordní tržby. A to až 600 milionů eur, tedy o deset procent víc než loni.

Ryanair má jednoduchý recept na úspěch - dražší letenky, levnější palivo a bankrotující konkurence. Navýšit tržby pomohl irskému přepravci taky vyšší zájem o letenky v době olympijských her. „Podařilo se nám navýšit provoz o sedm procent. Hlavně na linkách, které před bankrotem provozovaly maďarský Malev nebo španělský Spanair,“ podotkl výkonný ředitel Ryanair Michael O'Leary.

Vyšší letecké taxy v Itálii a Španělsku společnost vykompenzovala zvýšením ceny. A tvrdí, že dluhovou krizi vidí jako příležitost. „Zatímco Evropa řeší své ekonomické problémy, nikdo se nestará o její vlajkové letecké společnosti. Třeba Iberia kvůli nutnosti restrukturalizace uvažuje o významném omezení přepravy na krátké vzdálenosti. Pro Ryanair to bude další šance k růstu,“ vysvětlil O'Leary.

Ryanair plánuje posílit svůj podíl na evropském trhu přepravy na kratší vzdálenosti z dvanácti na 18 procent. Společnost za prvních šest měsíců přepravila 48 milionů cestujících, oproti loňsku jde o sedmiprocentní nárůst. Ceny letenek za tu dobu vzrostly o šest procent, v průměru teď stojí okolo 53 eur.

Ryanair vydělává na krizi (zdroj: ČT24)