Londýnské reality jako mucholapka pro zahraniční kupce

Londýn - V Londýně je velký zájem o nemovitosti, přičemž investice přicházejí hlavně ze zahraničí. Nejčastěji se ozývají kupci z asijských zemí, které těží z rychle rostoucí ekonomiky. Také z tohoto důvodu jdou londýnské ceny realit stále nahoru. V loňském roce se zvýšily dokonce o 15 procent.

„V první řadě je Londýn atraktivní jako bezpečný investiční trh. Víte, co kupujete a co vlastníte. Velkou roli hraje samozřejmě i směnný kurz libry vůči ostatním světovým měnám,“ říká ředitel obchodní divize Knight Frank Alistair Elliot. 

Nejvyšší budovu v Evropě pomohl Londýnu postavit Katar

Například stavbu nejvyšší budovy v Evropě, mrakodrapu Střep, který byl v britské metropoli slavnostně otevřen letos v létě, financoval Katar. Slabá libra láká ale i developery z dalších asijských zemí, například ze Spojených arabských emirátů, Malajsie, Číny a Indie. 

„Nevnímám to jako nějaký krátkodobý jev. Myslím, že to je trend, který bude dále pokračovat. Vidím to jako návrat k dlouhodobému růstu,“ vysvětluje vedoucí odboru bydlení firmy Ec Harris Mark Farmer.

Londýnský realitní trh teď přitahuje investory více než jakýkoliv jiný v Evropě. Odborníci odhadují, že letošní objem investic už přesáhl 30 miliard liber, což je o 15 procent více než loni.

Londýnské reality (zdroj: ČT24)