Francie zvýší DPH, peníze půjdou na daňové úlevy pro podniky

Paříž - Nejen v Česku se jedná o zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH). Francouzská vláda představila nové opatření na podporu průmyslu v zemi. Zvýší proto DPH a sníží veřejné výdaje s cílem financovat daňové úlevy pro podniky. Jednat by se mělo o částku 20 miliard euro během tří let, píše britský server BBC News. Plán přichází poté, co vládou pověřený průmyslník Louis Gallois vyzval k velkým škrtům na dani ze mzdy.

Průmyslníka pověřil prozkoumáním stavu francouzské ekonomiky sám prezident François Hollande. Zásadní otázkou bylo, proč francouzská ekonomika zaostává za rivaly, jako je Německo. Navrhnout měl reformy, které by napomohly Francii náskok souseda snížit. 

Gallois posléze vládě doporučil, aby snížila celkový objem daně ze mzdy až o 30 miliard eur, a to v průběhu méně než dvou let. Gallois, který dříve působil jako ředitel evropského výrobce letecké techniky EADS, přitom navrhl vládě celkem 22 kroků, s jejichž pomocí by se měla ekonomika postavit na nohy. Zasadil se rovněž o to, aby byly změněny zákony a zakládání nových podniků bylo snadnější. 

Vláda následně přijala téměř všechna doporučená opatření. Premiér Jean-Marc Ayrault prohlásil, že jde o „odvážné a ambiciózní rozhodnutí“. Francie ale podle něj rozhodně potřebuje nový model. 

Jean-Marc Ayrault
Zdroj: JS EVRARD/Sipa Press/ISIFA

Pro francouzské firmy představuje vysoké daňové zatížení problém

Vláda se tak zavázala snížit veřejné výdaje o 10 miliard eur a přinést další 10 miliard eur zvýšením DPH z 19,6 procenta na 20 procent od 1. ledna příštího roku. Z těchto peněz budou financovány daňové úlevy pro podniky. Právě vysoké daňové zatížení francouzských firem je totiž často považováno za jeden z hlavních důvodů, proč Francie v posledních letech ztrácí konkurenceschopnost. 

Také Mezinárodní měnový fond (MMF) nedávno vyzval Francii k podobné akci. Země by podle něj měla zjednodušit zákony týkající se zaměstnávání, aby bylo jednodušší jak přijímat, tak na druhou stranu i propouštět pracovníky. Snížení objemu daně ze mzdy by pak mělo podpořit zaměstnavatele, aby přijímali víc lidí.

Deset Euro
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl