Zadlužená drahá Evropa turisty už tolik netáhne, míří raději do Asie

Londýn - Obliba Evropy jako turistické destinace klesá. Dluhová krize v eurozóně a s ní spojené opakované demonstrace totiž turisty odrazují. Lidé navíc raději volí levnější destinace, mezi něž patří Asie nebo Latinská Amerika. Řecko, kde jsou nepokoje na denním pořádku, se nyní snaží na Světovém cestovním veletrhu v Londýně lákat turisty.

Nejen nepokoje v Řecku ale mají dopad na oblibu Evropy jako turistické destinace. Zatím sice zůstává v čele žebříčku, ztrácí ale podíl na mezinárodním trhu. Ten tvořil ještě před deseti lety 60 procent - loni už jen jednapadesát.

Víc turistů by Evropě prospělo

„Krize v eurozóně hraje svoji roli, turistický ruch by navíc mohl ekonomiku popohnat. Deset procent evropského HDP je totiž na turistiku přímo nebo nepřímo napojeno,“ výkonný ředitel Evropské cestovní komise Eduardo Santander.

Paříž
Zdroj: ČT24/ISIFA

Evropa ztrácí v konkurenci s levnějšími destinacemi, tedy Asií a Latinskou Amerikou. Podle odborníků je třeba starý kontinent víc propagovat, a to jako celek, ale i jednotlivé země. „Evropa není tak drahá, jak si lidé myslí. Vše záleží na tom, co chcete na kontinentu dělat. Asie se také může prodražit. Pobyt v Evropě si užijí i ti, kteří tolik peněz nemají,“ konstatoval Santander.

Lidé do Evropy tradičně cestují za kulturou a historií. Evropská unie se teď chce soustředit na čtyři cílové země - bude lákat Američany, Kanaďany, Brazilce a Číňany. Například v Brazílii totiž výrazně posílila střední třída.

Turisté ztrácejí o Evropu zájem (zdroj: ČT24)