Končí oslavy, začíná politický boj – pro Obamu zejména o daně

Washington – Staronový šéf Bílého domu Barack Obama si ve svém sídle odbyl první oficiální projev po znovuzvolení. Přestože krátce po vítězství vyzýval republikány ke spolupráci na řešení problémů své země, hned po několika větách udeřil na citlivé téma, kde bude s politickými rivaly hledat kompromis těžko. Republikánům totiž vzkázal, že dál počítá s vyšším zdaněním nejbohatších Američanů. Otázka výše daní a jejich struktura bude nejkomplikovanějším tématem při jednání o rozpočtových škrtech a také vyšších daních pro všechny, které hrozí od začátku příštího roku.

Obama dnes uznal, že kromě škrtů musely Spojené státy chtě nechtě sáhnout k reformám. „Nemůžeme se proškrtat k prosperitě,“ uvedl stejně jako během volební kampaně. Nutné omezení výdajů proto podle něj musí doprovázet i vyšší příspěvek bohatých do státní poklady. Obama odmítá přistoupit na řešení, kdy by se úspory dotknuly sociálně slabých, aniž by bohatí zároveň neplatili na daních o něco více.

„Odmítám jakýkoli přístup, který nebude vyvážený,“ řekl prezident, za nímž v tu chvíli stáli zástupci střední třídy. Zdůraznil rovněž, že toto téma bylo jedním z hlavním témat letošních voleb a že většina Američanů dala za pravdu jemu. Vyzval také republikány, aby okamžitě souhlasili se zachováním nižších daní pro střední třídu. „Mám tu pero. Jsem připravený takový zákon okamžitě podepsat,“ řekl Obama a skutečně vytáhl z kapsy psací pomůcku.

John Boehner
Zdroj: ČT24

Lze ale jen těžko očekávat, že by republikáni na takový návrh přistoupili. De facto by totiž znamenal vyšší daně pro bohaté. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner dnes přitom již vzkázal Obamovi, že jeho strana nadále vyšší daně pro bohaté obyvatele země odmítá. Zároveň dal najevo, že zodpovědnost za výsledek jednání visí na šéfovi Bílého domu. „Pro prezidenta je to příležitost vést,“ řekl.

Ve Spojených státech na konci roku vyprší daňové úlevy přijaté za předchozího prezidenta George Bushe a prodloužené za Obamy v roce 2010. Pokud by se podle republikánů daňové úlevy nezachovaly i pro bohaté, zpomalilo by to ekonomiku a zanikla by pracovní místa.