Polovina domácností pravidelně nesleduje své příjmy a výdaje

Praha – V pátek se Česká republika poprvé připojí k mezinárodnímu Dni bez dluhů. Své opodstatnění je možné hledat v tom, že polovina českých domácností nemá žádný systém sledování svých výdajů. Vyplývá to z průzkumu Finance v domácnosti pro společnost KRUK. Důsledky jsou přitom jasné, pokud nemají lidé představu o tom, kolik utratí, snadno se zadluží víc, než si můžou dovolit.

Polovina domácnosti pravidelně nesleduje, jaké má příjmy a výdaje. Právě z nich se přitom často stávají dlužníci v potížích. „Polovina je vysoké číslo. Počítali jsme s tím, že to nebude malé číslo, ale výsledky průzkumu nás nakonec trochu překvapily,“ konstatuje obchodní ředitel společnosti KRUK International Vítězslav Kus.

Rada přitom podle Kuse zní jednoduše: sledovat výdaje. Sledování příjmů a výdajů je přitom podle něj velmi jednoduché, avšak lidé to nedělají. „Často nejsou lidé schopni vydělit své měsíční výdaje třiceti a zjistit výdaje na denní bázi. Proto se pak často dostávají do problémů splácet své úvěry,“ podotýká Kus.

Důsledky jsou přitom jasné. Pokud nemají lidé představu o tom, kolik utratí, snadno se zadluží víc, než si můžou dovolit. Každý sedmý Čech přiznává, že se minulý měsíc dostal s financemi do minusu. Potíže se splácením svých dluhů má pak zhruba každý dvanáctý člověk. 

Ani příští rok přitom zadluženým zřejmě úlevu nepřinese. Ekonomika totiž podle odhadu ministerstva financí poroste jen nepatrně. I pokud se ale ekonomická situace v Česku zlepší, zůstane recept, jak se vyhnout dluhové pasti, stejný, tedy mít přehled o tom, kolik si člověk může dovolit utratit.