Gigantický energetický projekt Desertec dostává rány pod pás

Berlín - Největší energetický projekt současnosti se ocitl v ohrožení. Systém Desertec měl Evropu zásobovat sluneční energií ze Severní Afriky. Těsně před začátkem stavby první zkušební elektrárny se ale stáhli dva velcí investoři, Siemens a Bosch.

Projekt Desertec měl spojit Evropu s elektrárnami na celém Blízkém východě a pokrýt aspoň 15 procent spotřeby starého kontinentu čistou energií. Počítal se slunečními elektrárnami na Sahaře, a to na rozloze zhruba poloviny Belgie. Investice se měly vyšplhat do 400 miliard eur a vzniknout mělo až 600 tisíc pracovních míst a tisíce kilometrů podmořských kabelů.

Desertec

  • Cílem projektu je propojit africkou rozvodnou síť s evropskou pomocí vysokonapěťových kabelů.
  • Čistá elektřina pak do Evropy měla podle původních plánů putovat přes Itálii a Španělsko.
  • Propojení Afriky s Evropou by mělo být hotové do roku 2050.

Když před třemi lety projekt vznikl, podepsalo se pod něj 12 německých a francouzských firem zvučných jmen. V minulých dnech ale seznam prořídl o dva velké hráče, když se Siemens a Bosch rozhodly peníze investovat jinde. „Siemens přeložil investice do větrné energie, Bosch do energetických systémů,“ upřesnil ředitel Výzkumného svazu obnovitelných energií Niklas Martin. 

Projekt Desertec
Zdroj: ČT24/desertec.org

Vznik projektu ohrožuje i Španělsko 

Investory také rozhodně neuklidnila vlna revolucí v arabském světě. A do cesty se Desertecu postavila i nejdůležitější transitní země, protože Španělsko minulý týden nečekaně odmítlo podepsat smlouvu o dodávkách proudu přes své území. 

Oliver Krischner, energetický expert strany Zelených

„Španělsko vychází z toho, že samo může produkovat energii z obnovitelných zdrojů a bojí se konkurence Severní Afriky.“

Organizátoři projektu ale odmítají, že Desertec čeká krach. Záchranný kruh mu chce hodit čínský kapitál. „V Desertecu se angažuje největší firma světa v oblasti přenosové soustavy, China's State Grid Corporation,“ uvádí Niklas Martin. Plán na zásobování Evropy energií saharského slunce ale dostává i jiné trhliny. Červenou by mu mohl vystavit hlad po elektřině v samotných arabských zemích. 

Poté, co se energetický expert německého parlamentu Oliver Krischner vrátil z porady ze svými severoafrickými kolegy, prohlásil, že dodávky elektřiny do Evropy přes Středozemní moře jsou zatím nereálné. „Nejdříve je nutné zemím Severní Afriky zajistit výhodnou energii z obnovitelných zdrojů,“ tvrdí Krischner. 

Desertec ani po odchodu dvou velkých investorů neputuje k ledu. Stále více se z něj ale stává africký projekt a Evropa bude muset záchranné lano pro svou energetiku nejspíš hledat jinde.

Komplikace projektu Desertec (zdroj: ČT24)