Španělská „špatná banka“ má vyčistit trh bydlení

Madrid - Španělé dokončují projekt takzvané „špatné banky“. Ta má vyčistit jejich realitní sektor a vyřešit tak jednu z hlavních příčin španělské hospodářské krize. Vláda chce projekt zprovoznit ještě do konce listopadu a počítá i s účastní zahraničních investorů. Banka by měla mít aktiva až 90 miliard eur (asi 2,3 bilionu Kč) a úředníci slibují vysokou návratnost a daňové úlevy.

Zdroj z ministerstva hospodářství agentuře Reuters řekl, že projekt vzbuzuje mezi zahraničními investory značný zájem. Vláda už má na pondělí naplánovanou schůzku se zástupci pěti zahraničních bank, s nimiž má jednat o investici. Takzvaná „špatná banka“ může začít fungovat jen s domácími účastníky, nicméně účast zahraničních investorů by jí podle zdroje dala mnohem větší důvěryhodnost. 

Do „špatné banky“ se mají vyvést třeba nesplácené hypotéky

Španělé založili „špatnou banku“, aby do ní z komerčních bank vyvedli špatná aktiva. Jde převážně o nesplácené hypotéky, zabavené nemovitosti a nedokončené realitní projekty z roku 2008, kdy splaskla bublina na tamním realitním trhu. Zřízení „špatné banky“ je podmínkou, která Španělsku umožní od ostatních členských zemí eurozóny čerpat půjčku až 100 miliard eur (asi 2,6 bilionu Kč) na pomoc bankovnímu sektoru. Madrid už dříve avizoval, že hodlá z této částky použít jen asi 35 až 40 miliard eur. 

Vláda si chce ve „špatné bance“ ponechat méně než 50 procent, aby zmírnila zátěž na státní finance a snížila přímý dopad na státní dluh. Od soukromých investorů Madrid očekává, že budou vlastnit alespoň 55 procent „špatné banky“. 

Realitní trh ve Španělsku dosáhl vrcholu v roce 2007, hned v dalším roce ale trh zasáhla krize a strmý pád cen. Reality v průměru zlevnily asi o 30 procent, analytici se ale domnívají, že pomyslné dno teprve přijde. Ceny se proti dnešním úrovním prý sníží ještě o dalších 20 až 30 procent. Dno se tak dá čekat možná až za dva roky. Projekt Sareb, jak se „špatná banka“ ve Španělsku jmenuje, by měl fungovat až patnáct let.