Nový státní rozpočet je trnem v oku ČSSD

Praha - Sociální demokraté se distancují od rozpočtu, který dnes prošel vládou. Nová verze počítá s balíčkem daňových změn a zvýšením DPH o procentní bod na 21 a 15 procent. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se tímto krokem bere plošně všem daňovým poplatníkům. Navíc rozpočet české ekonomice nepomůže a vláda tím pokračuje ve své neúspěšné politice. A co by ČSSD udělala, kdyby se dostala k moci? Podle stínového ministra financí Jana Mládka by zvýšila daně z příjmu velkých firem, zdanila dividendy, ale také zrušila druhý pilíř penzijní reformy, stejně jako církevní restituce.

Podle sociálních demokratů už bylo načase, aby vláda předložila konečný návrh rozpočtu. S tím, co však nakonec předloženo bylo, zásadně nesouhlasí. „Dá se říct, že vláda v rozpočtu bere důchodcům, plošně všem daňovým poplatníkům, rodinám s dětmi, sociálně nejslabším a dává tyto finanční prostředky církvím, peněžním fondům a nejbohatším,“ řekl na tiskové konferenci Sobotka.

Rozpočet podle Sobotky české ekonomice nepomůže a vláda tak pokračuje v logice škrtů a zvyšování DPH, kterou naši zem dostala do recese. „Jsme v recesi pátým čtvrtletím po sobě. Je jasné, že viníkem je rozpočtová a daňová politika Nečasovy vlády.“

„Takovýto návrh rozpočtu v Poslanecké sněmovně nemůže počítat s jediným hlasem ze strany sociální demokracie,“ doplnil Sobotka.

Co ČSSD na rozpočtu kritizuje

  • Rozpočet podlamuje hospodářský růst.
  • Jde proti zaměstnanosti.
  • Rozděluje peníze ve prospěch těch, kteří je nejméně potřebují, a škrtá u těch, kteří podporu potřebují nejvíce.

Co sociální demokraté navrhují

  • Rozpočet, který podporuje hospodářský růst.
  • Aktivní politika zaměstnanosti.
  • Investice do dopravní infrastruktury.
  • Větší důraz na čerpání peněz z EU.
  • Zrušení druhého pilíře.
  • Žádné církevní restituce.

Mládek: Prostě bychom nastavili tak nevýhodné podmínky pro druhý pilíř, že by z něj lidé odešli

Kdyby se sociální demokraté dostali k moci, podle Jana Mládka (ČSSD) by jednoznačným krokem bylo zvyšování daní z příjmu. Pro fyzické osoby by ČSSD zavedla dvě různé sazby, a aby zabránila odlivu peněz velkými zahraničními firmami, kromě znovuzavedení daně z dividend by také zavedla třicetiprocentní daň pro velké firmy ze sektoru finančnictví, energetiky a telekomunikací. „Získali bychom tak prostředky v řádech miliard,“ doufá Mládek.

Ještě více změn by pak ČSSD podle Mládka provedla v penzijní reformě, sociální demokraté totiž plánují zrušit její druhý pilíř. „Okamžitě přestanou chodit peníze z prvního pilíře do druhého a potom se bude řešit, jak dostat peníze z druhého pilíře do třetího,“ uvedl stínový ministr financí s tím, že o tyto převedené prostředky dostanou lidé méně peněz v prvním pilíři, tedy od státu. Zároveň by se podle Mládka mohla ČSSD inspirovat v Maďarsku, kde penzijní fondy sice nezrušili ani nezestátnili, nastavili pro ně ale tak nevýhodné podmínky, že se většina občanů rozhodla fondy nevyužívat.