Italové v lepší zítřky nevěří, raději farmaří na venkově

Řím – Krize v Evropě neutichá. Vysoká nezaměstnanost a špatné ekonomické podmínky pro život ve městech způsobily, že se řada Italů obrací zpět k původnímu způsobu života. Lidé se stěhují na venkov, zakládají farmy a pěstují si své vlastní produkty. Tradiční způsob života vyhledávají úředníci, dělníci, ale i manažeři, kteří najednou pěstují olivy nebo chovají zvířata a jsou spokojenější.

Lidé chtějí dělat „něco užitečného“

V italských městech se propouští a sociální dávky nestačí. Mnoho Italů se proto rozhodlo pro nový začátek. Pomoci jim s tím mohou i dobrovolníci z organizace World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF). Studenti tak dorazí na místo určení a pomohou farmáři  za „pár korun“ třeba sklidit úrodu. „Je tu velký zájem o zachování udržitelnosti. Lidé chtějí žít jako jejich prarodiče. Chtějí vědět, odkud pochází jídlo, které jedí, a chtějí si i ušpinit ruce, dělat něco užitečného,“ prohlásila farmářka Bridget Matthewsová. 

Organizace WWOOF funguje od roku 1980 a posílá pracovníky na farmy po celém světě. V posledních letech ale počty zájemců radikálně rostou. Italové využívají služby, aby se naučili farmařit a mohli začít sami. „Je to hodně znát. Hodně těch lidí, co mi sem přijeli pomáhat, se snaží osvojit si tu dovednost co nejlépe. Je vidět, že se chtějí stát sami farmáři,“ konstatoval toskánský farmář Giancarlo Bucci. 

Chování drůbeže
Zdroj: ČT24

Například Pietro Colabella pracoval na městském úřadě, politické změny ho ale připravily o práci. Teď se učí, jak pěstovat papriky, rajčata, ovoce a bylinky. „Jsme v ekonomické krizi. Sedět doma a koukat - to nic nevyřeší. Navíc je to neúnosně drahé. Díky WWOOF si něco vydělám, něco se naučím a ušetřím náklady,“ podotkl Colabella. Od roku 2008 do 2011 se počty dobrovolných pracovníků na farmách ztrojnásobily - až na 1 300 lidí. Celkem ale organizace poskytla práci víc než čtyřem tisícům zájemců.

Italská ekonomika by na tom měla být příští rok už lépe

Podle ministra hospodářství Vittoria Grilliho by italská ekonomika mohla začít oživovat z bolestivé recese v druhé polovině příštího roku. Vláda očekává, že v letošním roce ekonomika klesne o 2,4 procenta. V roce 2013 má pokles zpomalit na 0,2 procenta. „Naše odhady jsou takové, že oživení začne v polovině 2013,“ uvedl Grilli.

Italové ale stále méně věří ve zlepšení ekonomické situace svých domácností. Podle tamního statistického úřadu v listopadu klesla jejich důvěra na rekordní minimum.

Italové se vracejí k původnímu způsobu života (zdroj: ČT24)