Řecko si může oddechnout, získá vymodlených 44 miliard

Brusel - Na třetí pokus a po dvanáctihodinové debatě ministři financí zemí eurozóny přiklepli zadluženému Řecku dalších 44 miliard eur ze záchranného balíku, z nichž více než 31 miliard bylo od léta blokováno. Čistě formálně toto rozhodnutí ještě bude potvrzeno na příští schůzce. Se zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF) také ministři jednali o možných variantách snížení řeckého dluhu. Do roku 2020 má klesnout na 124 procent HDP, bez zásahů by to bylo 144 procent.

Řecko si oddechlo, slíbených 44 miliard eur dostane. Dohoda ministrů financí eurozóny má zajistit udržitelnost řeckého dluhu. „Dosáhli jsme politické dohody na vyplacení příští splátky Řecku. Nejde ale jen o peníze. Jde o šanci na lepší budoucnost Řecka i celé eurozóny,“ řekl šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Řecko podle něj přistoupilo k reformám a škrtům, které od něj partneři požadovali.

Odblokování peněz, které Atény nutně potřebují, aby se vyhly státnímu bankrotu, přišlo poté, co se obě strany po půl dne trvajících jednáních shodly na krocích pro seškrtání řeckého dluhu. Ten by se měl do roku 2022 snížit na 110 procent hrubého domácího produktu a 124 procent HDP do roku 2020.

Prezident Euroskupiny Jean-Claude Juncker
Zdroj: ISIFA/EPA/JULIEN WARNAND

V rámci těchto kroků by se měly Aténám vrátit výnosy, které získala Evropská centrální banka (ECB) z řeckých dluhopisů, jež má ve svém držení. Sníží se i úrokové sazby z půjček, které Řecko získalo, a upraví jejich splatnost.

Ministři se také dohodli na spuštění dobrovolného odkupu řeckých dluhopisů, v jehož rámci by se mělo podle agentury Reuters nabídnout soukromým investorům 35 centů za každé euro řeckých dluhopisů, které drží. „Určitě to sníží nejistotu a posílí důvěru v Evropu a v Řecko,“ řekl k dohodě šéf ECB Mario Draghi.

„Řecko dostalo skoro všechno, co mohlo, a teď musí pokračovat v kurzu. Pokud to dokážeme, vybředneme z krize možná už za 6 měsíců,“ doufá Theodore Krintas, analytik společnosti Attica Wealth Management.

Podle řecké opozice to ale stále není dost. Bez odpuštění další části dluhu se prý země nevzchopí. O tom zase nechce slyšet Německo - přinejmenším do voleb na podzim 2013. Právě jeho občané by na odpuštění řeckých dluhů doplatili nejvíc.

Tři várky peněz na začátku prosince

Podle šéfky MMF Christine Lagardeové je Řecko opět „na cestě k udržitelnému dluhu“. Eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn po jednání řekl, že peníze ze záchranného balíku do Řecka půjdou ve třech tranších a stane se tak v první části prosince. „Řecko ukázalo, že reformy myslí vážně. Dodrželo své sliby a zavedlo tvrdá opatření,“ dodal Rehn.

Jenže v poslední době data ukázala, že vzhledem ke stavu tamní ekonomiky a postupu reforem není brzké snížení dluhu příliš reálné. Dluh totiž příští rok vystoupá podle odhadů až na hranici kolem 190 procent HDP. Řecká ekonomika se za posledních pět let propadla o téměř 25 procent a další pokles se čeká příští rok.

Bez nových opatření by výše dluhu za osm let dosáhla hranice 144 procent HDP. Juncker zdůraznil, že věří, že se řecká ekonomika dostane do lepší kondice. Přispět by tomu mimo jiné měl i záměr snížit sumu peněz, kterou Řekové dávají na spolufinancování unijních projektů.