Clintonová zamíří do Prahy kvůli Temelínu, chce podpořit Westinghouse

Praha – Na krátkou návštěvu Prahy přijede šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Již v pondělí by zde měla podpořit firmu Westinghouse v tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín. Česká diplomacie informaci  iHNed.cz potvrdila. Návštěva české metropole, kde by se měla Clintonová zdržet čtyři až pět hodin, byla do jejího rozvrhu zařazena na poslední chvíli prý jako výraz důležitosti, kterou americká administrativa přikládá tendru na rozšíření Temelína.

„Americká strana vychází z původního harmonogramu firmy ČEZ, podle kterého by mělo už v nejbližších měsících padnout předběžné rozhodnutí o výsledcích soutěže. Američané zřetelně posilují svoji aktivitu,“ uvedl pro Hospodářské noviny (HN) český diplomat, který je důvěrně seznámený s přípravou příjezdu ministryně Clintonové do Prahy.

S největší pravděpodobností se setká s premiérem Petrem Nečasem i ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergerem. „Pokud se návštěva paní ministryně Hillary Clintonové uskuteční a můj pracovní program to umožní, setkám se s ní,“ sdělil Nečasovo stanovisko jeho mluvčí Michal Schuster.

Petr Nečas
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Clintonová Česko navštíví po necelém roce, loni v prosinci se se svým manželem Billem, bývalým prezidentem USA, zúčastnila pohřbu Václava Havla. V předchozích letech tu byla též v delegaci amerického prezidenta Baracka Obamy. Schwarzenberg se letos v zámoří s Clintonovou setkal v září.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce. Tendr nabral na počátku října nové obrátky, když z něj ČEZ kvůli nesplnění zadávacích podmínek vyloučil francouzskou Arevu. Ta se proti vyřazení ohradila a nyní záležitost řeší brněnský antimonopolní úřad. Kromě Arevy a Westinghousu se o dostavbu uchází i česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří ruské společnosti Atomstrojexport a Gidropress a česká firma Škoda JS.

Temelín
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny