Raiffeisen stavební spořitelna vypovídá staré výhodné smlouvy

Praha - Raiffeisen stavební spořitelna rozesílá výpovědi klientům se starší smlouvou o stavebním spoření, které jsou oproti stávajícím podmínkám mnohem výhodnější. Kvůli nízkým základním sazbám České národní banky a vývoji na trhu totiž nemůže garantovat vyšší úrokové sazby, které vyplývají ze smluv ze začátku minulého desetiletí. S informací přišel server Aktuálně.cz. Českomoravská stavební spořitelna nebo Stavební spořitelna České spořitelny o takovém kroku neuvažují.

Dopis Raiffeisen stavební spořitelny klientům

„S politováním musíme konstatovat, že k tomuto nepopulárnímu kroku nás donutil současný vývoj situace na finančním trhu v České republice, který je důsledkem snížení základní úrokové sazby na historické minimum. Toto opatření České národní banky způsobilo významný pokles úrokových sazeb na celém bankovním trhu.“

Jedná se přitom výhradně o smlouvy starší deseti let. Lidé si tyto smlouvy nechávali hlavně díky výhodnějším pravidlům pro podporu, která stát omezil až počínaje smlouvami uzavřenými od roku 2004. Úroková sazba u těcho smluv činí čtyři procenta.

Rušení smluv by se mělo týkat zhruba desítky tisíc lidí

Podle mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Renaty Zikmundové se výpovědi týkají necelých 1,5 procenta z celkového počtu klientů Raiffeisen stavební spořitelny. Ta měla ke konci října zhruba 716 000 klientů, tudíž oslovených klientů by mělo být přes deset tisíc. „Do konce roku již žádné nezašleme, o případných dalších výpovědích rozhodne představenstvo v následujícím období,“ dodala mluvčí.

Státní příspěvky na stavební spoření
Zdroj: ČT24

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) už o podobném jednání neuvažuje, jak vysvětluje její mluvčí Rostislav Trávníček: „Jednak již evidujeme mezi platnými smlouvami minimum takových smluv a jednak podstatná část klientů původně s takovými smlouvami již využívá ke spoření jiných tarifů.“

A ke stejnému kroku se nechystá ani Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS), jak potvrdila její mluvčí Zdenka Blechová. Na tuzemském trhu v současnosti působí pět stavebních spořitelen.