Drábová k Temelínu: Všechny nabídky splňují standardy, mají ale slabiny

Praha - Všechny varianty nabídnuté od všech tří uchazečů v tendru na dostavbu Temelína jsou podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové srovnatelné a splňují vysoké standardy bezpečnosti. Každé řešení má ale své slabiny. U česko-ruského konsorcia by si měl ČEZ podle Drábové dávat pozor na zajištění dostatečné kvality při výrobě a organizaci výstavby. V případě Westinghousu je pak problém v tom, že podobný projekt nikde na světě neběží.

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová tvrdí, že americko-japonská společnost Westinghouse nabízí v tendru na dostavbu elektrárny nejspolehlivější technologii a nejlepší bezpečnostní záruky. „Některé nabídky mají silné stránky jinde než ty ostatní,“ podotkla Drábová. „Z hlediska bezpečnostních standardů jsou nabídky srovnatelné, jsou schopny dosáhnout vysoké úrovně bezpečnosti. Jen to dělají různými způsoby,“ dodala.

Westinghouse? Projekt je „až moc nový“

Projekt Westinghousu podle Drábové sice „vypadá pěkně“, nikde na světě ovšem neběží. V současné době se staví dva bloky v Číně a dva pak v USA. „Koncept je ale natolik nový, že bychom rádi viděli takový blok v provozu,“ poznamenala Drábová s tím, že do té doby je trochu předčasné mluvit o nejspolehlivějším řešení.

Michal Šnobr, specialista na energetiku společnosti J&T:

„Aktuálně by mohla mít navrch ruská nabídka. Rusové nabízejí nějakou spolupráci ve financování, evidentně se zdá, že mají také navrch ohledně podpory domácího průmyslu. Nicméně Američané začali hrát hru bezpečnosti technologie, šéf Westinghousu dokonce varoval před bezpečnostními riziky spojenými s Ruskem. Trošku se mi zdá, že Westinghouse a americká vláda to rozhodnutí posouvají více do politické úrovně na rozdíl od Rusů.“

Česko-ruské konsorcium MIR.1200 má také své slabiny. „Slabina na ruské straně je vždy organizace výstavby a zajištění dostatečné kvality při výrobě, dohledu nad kvalitou a podobně,“ prohlásila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Podle Drábové by si na to měl ČEZ dávat pozor.

„Snaha Rusů v tomto tendru uspět je obrovská, protože další východoevropské státy, ať již Polsko, nebo Maďarsko, plánují stavbu jaderných elektráren, takže pro Rusy je to nesmírně důležitý tendr. Pro mě jsou mírným favoritem Rusové. Je tu jasná výhoda ohledně plzeňské Škody,“ podotkl Michal Šnobr, specialista na energetiku společnosti J&T.

Dmitrij Medvěděv a Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

V případě Temelína jde už v podstatě také o politickou záležitost. „Každý z hráčů má specifické trumfy. Americká strana bude stále více požívat nejenom technicko-ekonomické argumenty, ale zdůrazňovat i politická pozitiva přijmutí amerického řešení,“ konstatoval Jiří Gavor, energetický analytik společnosti ENA.

Rusové se podle něj budou bránit řečem, že by v případě jejich výhry vznikla větší závislost ČR na Rusku. „Budou zdůrazňovat svoje tradiční pozitivum, že tu jsou tradiční vazby s českým průmyslem a právě oni mohou zaručit větší objem zakázek pro české firmy. A to je v současné ekonomické situaci velký trumf,“ dodal Gavor. Podle předsedy Nezávislé energetické komise Václava Pačese ale mají všichni kandidáti velké zkušenosti a nejdůležitější bude ve výsledku „vysoutěžená cena“.

Zřejmě právě kvůli ní je zatím ze soutěže vyřazen třetí zájemce o Temelín - francouzská Areva, která údajně nepředložila pevnou cenu. Areva se teď diskvalifikaci brání u antimonopolního úřadu.

Stát přidal Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost několik milionů na platy. Tyto prostředky by měly být využity v rámci přijetí devíti nových odborníků, kteří by se měli podílet na licencování dostavby Temelína. Hrozí přitom, že by nemuselo jít o Čechy. „Státní správa je těžce konkurenceschopná. Problémy mají výzkumné instituce i ČEZ. Uvažuje se i o tom, že by se odborníci nabrali v zahraničí,“ konstatovala Drábová.

V Česku není dostatek odborníků

Druhou možností je odborníky „vychovat“, aby know how zůstalo v Česku. „Nejsme na tom zase tak špatně, co se týče generační výměny, odborníci dokáží velkou část licencování zvládnout. Je nutné ale zapojit nově příchozí,“ poznamenala Drábová. Pokud by tato varianta nedošla, podle předsedkyně nehrozí, že by placení odborníci ze zahraničí rozhodovali. „Byli by tu na odbornou podporu dozoru, finální rozhodnutí bude na inspektorech Státního úřadu pro jadernou bezpečnost,“ dodala Drábová.

Hillary Clintonová při své krátké návštěvě Prahy označila Česko za jednoho z nejbližších amerických partnerů a přátel na evropském kontinentu. Uvedla to během setkání s českým protějškem Karlem Schwarzenbergem, u kterého lobbovala právě za Westinghouse. Po jednání se zástupci vlády se Clintonová setkala i s Bohuslavem Sobotkou a Lubomírem Zaorálkem z ČSSD jakožto představiteli české opozice. Návštěvu zakončila ve Strakově akademii, kde krátce jednala s předsedou vlády Petrem Nečasem.

Temelín
Zdroj: Filip Singer/ISIFA/EPA

V tendru na dostavbu dvou jaderných reaktorů v Temelíně jde o stovky miliard korun - tedy o několikrát vyšší cenu, než za kterou se na jihu Čech začaly před třiceti lety stavět první dva jaderné bloky. První otazníky přišly v roce 1986 po havárii v jaderné elektrárně v Černobylu. Po rozpadu Sovětského svazu tlaky na bezpečnost sílily. Například Rakousko chtělo podmínit vstup Česka do Evropské unie tím, že temelínské reaktory nespustí.

Elektřinu poprvé dodal Temelín do sítě v prosinci roku 2000. I poté ale jadernou elektrárnu Rakušané napadali, třeba obsazením rakousko-českých hranic. Firma ČEZ, která Temelín vlastní, chce vybrat vítěze do září příštího roku. Elektrárna by tak mohla být kompletní v roce 2023, tedy 40 let poté, co se začala stavět.

Informace o zájemcích o dostavbu Temelína

Areva

- Skupina Areva vznikla v roce 2001 sloučením francouzských společností Framatom (založena v roce 1958) a Cogea (založena v roce 1976).
- Firma, jež sídlí v Courbevoie u Paříže, je podle svého tvrzení největším světovým dodavatelem jaderných reaktorů. Od 70. let postavila nebo právě staví již 102 reaktorů v 11 zemích světa, z nichž 91 je stále v provozu.
- Kromě jaderného strojírenství se zabývá i výrobou paliva pro atomové elektrárny a vybavením pro distribuci a přenos energie.
- Vlastníkem Arevy je francouzský stát. Skupina má v současnosti 48 000 zaměstnanců, výrobní kapacity má ve 40 zemích a obchodní zastoupení ve stovce zemí světa. V roce 2011 utrpěla čistou ztrátu ve výši 2,424 miliardy eur po čistém zisku 883 milionů eur v roce 2010. Tržby společnosti loni činily 8,872 miliardy eur.
- Areva pro Temelín nabízí reaktory nazvané EPR, což je nová generace vysoce výkonných tlakovodních reaktorů. V současnosti staví takové reaktory čtyři: dva v Číně, po jednom ve Finsku a Francii.
- Koncem září Areva oznámila, že v případě úspěchu v tendru na dostavbu JE Temelín počítá s vytvořením zhruba 11 000 kvalifikovaných pracovních míst, z nichž většinu by měli obsadit Češi.
- Skupina Areva byla z tendru vyloučena, podala však odvolání.

MIR.1200

- Jedná se o konsorcium české firmy Škoda JS s ruskými společnostmi Gidropress a Atomstrojexport z konsorcia Rosatom.
- Konsorcium nabízí nové tlakovodní reaktory MIR.1200 (dříve AES-2006). Tento nový typ reaktoru, vyvinutý firmami Atomstrojexport a Gidropress, který má základy v předchozích reaktorech VVER, je v současnosti v provozu v Číně, budují se i v Rusku a Indii.

Atomstrojexport

- Společnost se sídlem v Moskvě, kterou kontroluje státní agentura Rosatom, vznikla v roce 1998 spojením společností Atomenergoexport a Zarubežatomenergostroj. Realizuje mezivládní dohody o výstavbě objektů jaderné energetiky v zahraničí. K hlavním projektům společnosti patří jaderné elektrárny Kudankulam (Indie), Tchien-wan (Čína), Búšehr (Írán), Belene (Bulharsko) nebo například Mochovce (Slovensko). O zakázku v Belene mělo zájem i české konsorcium pod vedením Škody JS. Atomstrojexport se dále podílí na budování jaderných kapacit v Turecku, Bělorusku, Bangladéši nebo na Ukrajině. Předchůdci firmy se podíleli i na budování jaderných elektráren v bývalém Československu (Jaslovské Bohunice).

Gidropress

- Ruský státní výrobce systémů pro jaderné reaktory. Připravuje také projektové práce pro realizaci jaderných elektráren a výrobu zařízení pro jaderné elektrárny, založené na technologii tlakovodních reaktorů VVER. Firma, která byla založena v roce 1946 a sídlí v Podolsku, se podílela podle vlastních údajů na výstavbě reaktorů v celkem 18 jaderných elektrárnách v Rusku, Arménii, Finsku, Bulharsku, Maďarsku, Česku, Slovensku a Číně. Je rovněž součástí ruské státní agentury Rosatom. Nyní se spolupodílí na většině hlavních zakázek firmy Atomstrojexport.

Škoda JS

- Plzeňská firma se již přes 50 let zabývá inženýringem a dodávkami pro jadernou energetiku. K hlavním projektům společnosti v současnosti patří obnova systému kontroly a řízení Jaderné elektrárny Dukovany, podílí se také na dostavbě Jaderné elektrárny Mochovce. Kromě inženýringu se zabývá i výrobou pohonů řídících tyčí reaktorů a kontejnerů pro transport a skladování vyhořelého jaderného paliva. Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, vykázala loni zisk před zdaněním téměř 280 milionů Kč, stejný jako v roce 2010. Tržby se meziročně zvýšily o deset procent na pět miliard korun. V roce 2004 do společnosti vstoupil nový vlastník - ruská strojírenská skupina OMZ. Firma má více než 1 100 zaměstnanců.

Westinghouse

- Přední světová firma v oblasti jaderné energetiky. Staví a provozuje jaderné elektrárny po celém světě a je například lídrem v čínské jaderné energetice. Od roku 2006 ji ovládá japonský konglomerát Toshiba.
- Společnost Westinghouse Electric Company založil v roce 1886 v Pittsburghu americký vynálezce George Westinghouse - sám autor asi stovky patentů. V 90. letech firma prodělala velké organizační změny a stala se spíše mediální korporací. Obnovená společnost Westinghouse Electric Company byla založena v roce 1999 a nyní sídlí v Cranberry Township v Pensylvánii. Firma má asi 14 500 zaměstnanců.
- Westinghouse je mimo jiné výrobcem jaderného reaktoru takzvané třetí plus generace AP1000, který nabízí i pro Temelín. Čtyři reaktory tohoto typu jsou nyní ve výstavbě v Číně, další čtyři stavějí v USA. Na technologiích Westinghouse je podle firmy založeno 50 procent ve světě fungujících jaderných elektráren.
- Westinghouse se podílel na výstavbě prvních dvou bloků Temelína (řídicí systémy) a dodával do Temelína také palivo. Loni v červenci Temelín plně přešel z paliva firmy Westinghouse na palivo od ruské společnosti TVEL.