O ČSA se utkají Korean Air a Qatar Airways

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) oznámil jména dvou společností, které mají zájem o privatizaci Českých aerolinií. Z celkem padesáti oslovených firem se přihlásily Korean Air a Qatar Airways. Na přelomu března a dubna vedení Českého aerolholdingu nabídne Kalouskovi výhodnější nabídku jednoho ze zájemců, a pokud ji vláda odsouhlasí, bude podepsána smlouva.

O českého dopravce mají zájem dvě společnosti

Korean Air zaměstnává 15 000 zaměstnanců a operuje 140 letadel. Pro Qatar Airlines pracuje 20 000 a dopravce operuje 110 letadel. Naproti tomu ČSA má 1 000 zaměstnanců a operuje 28 letadel.

„Česká vláda je poctěna zájmem těchto investorů, protože se bezpochyby jedná o významné přední seriózní společnosti v oboru letecké dopravy,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Jak bude proces nyní probíhat:

  • Do konce tohoto roku proběhne manažerská prezentace o ČSA.
  • Do konce ledna bude předložena nezávazná nabídka obou zájemců.
  • Do konce února budou předloženy závazné nabídky včetně ceny.
  • Na přelomu března a dubna vedení Českého aerolholdingu nabídne Kalouskovi výhodnější nabídku jednoho z konkurentů - pokud ji vláda odsouhlasí, bude podepsána smlouva. Poté přijde notifikace EU.

Nabízí se až 96 procent akcií společnosti

K prodeji stát nabízí až 96 procent akcií ČSA, pouze ale pro evropské dopravce. Ostatní aerolinky mohou koupit jen necelou polovinu akcií, aby bylo zaručeno, že ČSA zůstanou národním dopravcem.

„Hledáme někoho strategického, kdo aerolinky skutečně provozuje. Někoho, kdo je v příslušné alianci a kdo má dálkové lety,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Hledání strategického partnera pro ČSA schválila vláda a mateřská společnost Český Aeroholding už v lednu 2009 a obeslala 50 největších světových dopravců s výzvou k podání nabídek. Společnost z červených čísel nevytáhlo ani 4,5 až 5 milionů pasažérů, v roce 2009 utrpěla ztrátu 3,75 miliardy, loni 240 milionů. Takových čísel ale aerolinky dosáhly jen díky prodejům majetku - budov, pozemků nebo i letadel. Privatizaci a s ní i post pátého vrchního ředitele dostal na starost bývalý „rebelující“ poslanec Ivan Fuksa.

Součástí snahy o privatizaci ČSA bude podle Kalouska vyřešení sporů se společností Travel Service, která si opakovaně stěžovala na nerovné podmínky na českém trhu. Travel Service na základě dohody stáhne žaloby za zhruba 2,5 miliardy korun. Na oplátku od léta příštího roku přestane dceřiná společnost státního Českého Aeroholdingu, Holidays Czech Airlines (HCA), která je největším konkurentem Travel Servisu v Česku, provozovat charterové lety. HCA se zaměří na pronájem letadel a posádek jiným leteckým společnostem.

Co dalšího dnes schválila vláda

  • Vláda dnes schválila návrh ministerstva promístní rozvoj (MMR), podle kterého budou muset firmy obchodující se státem nad určitou finanční částku odhalit konečného vlastníka.
  • Vlastníci bytových domů budou moci v příštím roce žádat Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) o výhodné úvěry na jejich opravy a modernizace. Fond na modernizace bytových domů bude mít příští rok 210 milionů korun.