Recese v Česku už trvá stejně dlouho jako v problémovém Řecku

Praha - Česká ekonomika zůstává v recesi. Podle ekonomů trvá tak dlouho jako v nejzadluženějších jihoevropských zemích. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí klesl o tři desetiny procenta oproti předchozím třem měsícům, meziročně se pak snížil o 1,3 procenta. Tuzemská ekonomika je v recesi od konce loňského roku hlavně kvůli vývoji ve stavebnictví, zemědělství a průmyslu. Dále klesá domácí poptávka. Češi šetří na předmětech dlouhodobé spotřeby, ale i na potravinách nebo alkoholu.

„Zpřesněná data o HDP nijak nemění ekonomický obrázek Česka. Nepřetržitým trváním recese po dobu čtyř kvartálů se v Evropě řadíme po bok Španělska, Portugalska, Kypru a Řecka,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. V meziročním srovnání existuje podle něj v EU osm zemí s hlubším propadem HDP, než vykázalo Česko, z nich ale pouze o Nizozemsku se podobně jako o Česku nemluví v souvislosti s dluhovou krizí.

Lidé stále méně utrácejí

„Výkonnost ekonomiky se v uplynulém čtvrtletí dále snížila, a to jak v meziročním, tak i mezičtvrtletním srovnání. Přebytek zahraničního obchodu nedokázal, stejně jako v předchozích čtvrtletích, plně kompenzovat pokles domácí poptávky po spotřebním a investičním zboží a službách,“ uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Pavel Mertlík z Bankovního institutu:

„Cenový vývoj je poměrně nepříznivý, navíc pomalu, ale pořád narůstá nezaměstnanost, vytváří to situaci, kdy část domácností samozřejmě šetří, ale část nemá z čeho a prostě snižuje spotřebu.“

Negativní vývoj domácí poptávky byl podle ČSÚ důsledkem snižujících se výdajů na konečnou spotřebu i na tvorbu kapitálu. K meziročnímu poklesu výdajů na spotřebu domácností o 2,4 procenta přispěl zejména nižší zájem o předměty dlouhodobé spotřeby, klesly ale i výdaje za potraviny, alkohol a tabákové výrobky, energie a další zboží a služby. Podle vrchního ředitele sekce národních účtů Jana Hellera spotřebitelé dávají přednost levnějším produktům na úkor kvality.

Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin:

„Výdaje státu obecně jsou velmi omezovány, slabá je domácí i zahraniční poptávka. I příští rok se pravděpodobně udržíme v červených číslech, nebude to ale tak dramatické jako v letech 2009 nebo 2010. Budeme se zřejmě držet kolem jedno nebo dvouprocentního poklesu.“

Investice do bytů a staveb klesly

Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně nižší o 2,3 procenta kvůli více než pětiprocentnímu poklesu investic do bytových i nebytových budov a staveb. „Pro vývoj vnější poptávky byl klíčový výrazný předstih zbožového vývozu před dovozem,“ uvedl ČSÚ. Zatímco dovoz zboží vzrostl ve stálých cenách meziročně pouze o 0,2 procenta, vývoz se zvýšil o pět procent.

Vývoj české ekonomiky odráží kondici jejích největších obchodních partnerů, upozornil řídící partner PwC v ČR Jiří Moser. Zhruba půlprocentní předpokládaný pokles eurozóny v letošním roce tak znamená pokles české ekonomiky o asi procento. V příštím roce lze čekat stagnaci eurozóny a potažmo i českého hospodářství. „V dalších letech bychom již měli směřovat výrazněji do černých čísel. Naše studie přitom ukazuje, že i na případné další potíže je česká ekonomika po Rusku druhá nejlépe připravená ze zemí střední a východní Evropy,“ dodal.

Výhled celé ekonomiky není optimistický hlavně kvůli vývoji německého hospodářství - českému největšímu exportnímu partnerovi. Ten se sice drží v plusu, ale ani odhady jeho vývoje nejsou dobré.

Vývoj HDP v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ