Kuba: Nějaká forma zdanění fotovoltaiky bude nutná i po roce 2013

Praha – Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce nevyloučil, že majitelé slunečních elektráren budou tzv. solární daň odvádět i po roce 2013. Jeho resort kvůli tomu chystá kontrolu jednotlivých fotovoltaických projektů. Od jejich parametrů se bude pravděpodobně další zdanění odvíjet tak, aby majitelům solárních zdrojů zajistilo návratnost investice, kterou uskutečnili na základě státního příslibu.

„Myslím si, že už nepůjde aplikovat úplně paušálně,“ uvedl Kuba v rozhovoru pro OVM. Zároveň potvrdil, že to nebude individuální daň. Zátěž pro ekonomiku způsobená podporou fotovoltaiky je ale podle šéfa MPO tak velká, že je nutné další zdanění těchto zdrojů řešit. Detaily postupu však ještě zcela promyšlené nejsou.

Aliance pro energetickou soběstačnost už žádný další prostor pro zdanění energie z obnovitelných zdrojů po roce 2013 nevidí.

Martin Sedlák, výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost:

„Pokud bude výpočet a posouzení opravdu nezávislé, pak ministerstvo zjistí, že nemůže o prodloužení daně ani vteřinu uvažovat. Porušilo by totiž zákonem danou návratnost.“

Zavedení solární daně prosadila vláda kvůli tomu, že počet solárních elektráren předloni kvůli vysoké výkupní ceně zelené elektřiny výrazně vzrostl. V současné podobě platí do konce roku 2013. Stát pomocí tohoto odvodu zdanil na tři roky elektřinu ze slunečních elektráren. Norma sice zachovala původní zákonné garance výkupní ceny, ale současně garantovanou cenu snížila pomocí odvodu z výkupní ceny energie.

Státní příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů v příštím roce zůstane na letošní úrovni 11,7 miliardy korun.

Kolik platíme za zelenou elektřinu?

V ceně elektřiny nyní platíme za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. V příštím roce to bude podle MPO a Energetického regulačního úřadu 583 korun. Tuzemské solární elektrárny tak průměrnou rodinu stojí ročně zhruba 712 korun.

Fotovoltaika v celkové výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů zaujímá asi třetinu. Z podpory obnovitelných zdrojů tvoří fotovoltaika 68 procent.

Dalším významným obnovitelným zdrojem jsou bioplynové stanice, ty rodinný rozpočet v cenách elektřiny ročně stojí v průměru zhruba 130 korun. Za zdroje spalující biomasu zaplatí rodina asi 107 korun. Zbývající zdroje jsou vzhledem k poměrně nízkému instalovanému výkonu podporovány méně. Například větrné elektrárny strojí ročně rodinu v průměru asi 15 korun. Za malé vodní elektrárny zaplatí necelých 50 korun.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)