Vánoční dárky last minute? Obchodníci chtějí zisk, odbory zavřít krám

Praha - Vánoce jsou na dohled a obchody se trumfují, kdo vyjde zákazníků víc vstříc. Některé budou otevřené i ve svátečních dnech nebo dokonce nonstop. S tím ale nesouhlasí odbory. Ty nyní navrhují, aby zákon supermarketům v budoucnu tento boj o klienty zakázal a jasně stanovil pravidla hry. V Senátu už jim přislíbila podporu ČSSD. Na jedné straně spokojený zákazník, který dárky a potraviny nakoupí doslova last minute - na straně druhé zaměstnanec, který Vánoce stráví v práci a Štědrý den pak oslaví až na poslední chvíli - pokud vůbec.

Obchodní řetězce mají v této věci jasno: „Přestože je mnoho ohlasů, že by mělo být na Štědrý den nebo v jiné svátky zavřeno, tak zájem ze strany zákazníků je velký a chodí opravdu na poslední chvíli,“ tvrdí Judita Urbánková, mluvčí firmy Ahold. 

Mít ve svátek volno je tak pro tisíce pracujících nereálným luxusem. Za takovou službu by měl mít zaměstnanec sice možnost dostat příplatky, nebo si vzít náhradní volno. Odbory ale tvrdí, že to je vzdálené realitě. „Většinou je praxe taková, že zaměstnanci nemají příliš na výběr, když jim to zaměstnavatel určí, tak musí do práce přijít a tím, že odmítnou, tak riskují vyhazov,“ vysvětluje mluvčí Odborového svazu pracovníků v obchodu Aneta Bednářová. 

Vánoční pohoda proto musí stranou - konec roku je už tradičně pro řetězce skutečně štědrý. „Ten nárůst je pozvolný. Od prvního adventního víkendu, kdy se bavíme o jednotkách procent, až do toho posledního adventního víkendu, kdy už můžeme mluvit o 75–80 procentech,“ dodává mluvčí firmy Tesco Jan William Dvořák. 

Události k otevírací době o Vánocích (zdroj: ČT24)

Odbory ale trvají na svém a navrhují, aby bylo jasně dané, kdy musí obchody zůstat zavřené. Zákaz by se měl dotknout sedmi státních svátků, včetně některých vánočních. 

  • Nový rok – 1. ledna
  • velikonoční pondělí
  • 8. května
  • 28. září
  • 28. října
  • 25. prosince
  • 26. prosince

Podle senátora za ČSSD Františka Bublana je potřeba dát najevo, že svátky nejsou jen obyčejné volné dny. „Je to vstřícný krok především k lidem, aby se trošku více zaměřili na slavení a vůbec vnímání některých svátků. Nikoliv tak, že je to pouze volný den, kdy se jde nakoupit a tím to skončí,“ tvrdí Bublan. 

Avšak ředitel Sociologického ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký připomíná, že trend je v současné době takový, aby se otvíralo víc než dřív. „Postkomunistické země jsou v tomto ohledu všechny téměř stejné a jenom v těch klasických konzervativních zemích s křesťanskou tradicí jsou omezeny otvírací doby,“ dodal. 

Ne všichni jsou ale spokojení s tím, že jim odbory chtějí za každou cenu dopřát sváteční odpočinek. Pro někoho je zkrátka důležitější výplata než den volna. 

Na Štědrý den většina obchodů zavře ve 14 hodin, LIDL už v poledne. Naopak nejdéle budou moct zákazníci na Štědrý den nakupovat v Intersparu. 

Zaměstnanec, který stráví Štědrý den v práci, má ze zákona nárok na náhradní volno. Pokud to ale provoz neumožňuje, aby si ho vybral, může se s ním zaměstnavatel domluvit na stoprocentním příplatku. Jiné varianty jsou podle zákoníku práce nepřípustné.

  • O svátcích zavřeno zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3169/316802.jpg
  • Vánoční nákupy zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2984/298315.jpg
  • Vánoce zdroj: ČTK/imago stock&people http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4203/420260.jpg
  • Dárek zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3145/314428.jpg

Desetina Čechů nakupuje podle průzkumu agentury GfK vánoční dárky až na poslední chvíli. Největší část zákazníků (62 procent) je vybírá v předstihu a začíná s předvánočními nákupy již v říjnu nebo listopadu. Atraktivním obdobím pro nakupování je také doba po vánočních svátcích. Na 44 procent spotřebitelů v souvislosti s pořízením vánočních dárků uvažuje o možnosti využití povánočních výprodejů. 

A jak otevírají obchody kolem Vánoc v zahraničí? 

Na mnoha místech Evropy se o svátcích, až na výjimky, prodávat nesmí. A to nejen o Vánocích, běžně totiž bývá zavřeno každou neděli. 

Na Štědrý den smí mít slovenské obchody otevřeno jen dopoledne, 25. prosince musejí všechny zavřít, a to včetně nákupních center. Za porušení zákona hrozí pokuta v přepočtu až 2,5 milionu korun. V Maďarsku na Štědrý den zavře většina obchodů v poledne, znovu prodávat se začne až 27. prosince - velká část obchodníků ale tradičně otevírá po Novém roce. V Londýně mají obchodníci speciálně prodlouženou otevírací dobu, a to až do 24. prosince, v Bruselu a v Paříži pak úřady povolují prodávat i o dvou předvánočních nedělích, protože jinak jsou v neděli obchody zavřené. V Německu platí přísný zákaz ohledně nedělního prodeje. Obchody mají otevřeno jen čtyři neděle v roce, zpravidla právě v předvánočním období.