USA obchází strašák jménem deficit, lidé investují do zlatých orlů

New York – Spojené státy i Kanada hlásí nebývale velký zájem o zlaté mince. Prodej oblíbených zlatých orlů v listopadu vzrostl o 131 procent na 136 500 troyských uncí. Podle listu Financial Times k růstu poptávky značně přispěly obavy malých investorů z narůstajícího deficitu amerického rozpočtu a nejasných vyhlídek na jeho snižování. Investoři začali zájem o mince projevovat v době prezidentských voleb, v době vítězství Baracka Obamy.

Hodnota amerických orlů, kteří se v listopadu prodali, podle současných tržních cen zlata dosahuje zhruba 230 milionů dolarů (asi 4,5 miliardy korun). Tolik zlatých mincí se během měsíce naposledy prodalo před více než dvěma lety.

Volby nepřinesly změnu, lidé mají strach

Listopad byl z hlediska odbytu zlatých mincí nejlepším měsícem letošního roku i podle kanadské mincovny The Royal Canadian Mint. „Je tady spousta lidí, kteří mají z vývoje ekonomiky opravdu strach. Po volbách totiž zjistili, že se vlastně nic nezmění,“ poznamenal Terry Hanlon ze společnosti Dillon Gage, která obchoduje s drahými kovy.

Zlaté mince
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle Hanlona se poptávka po zlatých mincích prudce zvýšila hned v prvních dnech po prezidentských volbách, které ukázaly, že se rozložení sil v obou komorách Kongresu prakticky nezměnilo. „Obama mi udělal svým způsobem laskavost. Nyní lidé kupují zlato a drahokamy ne proto, že je mají rádi, ale ze strachu. Snaží se chránit své bohatství,“ konstatovala Tobina Kahnová, která zastupuje klenotnictví v Chicagu.

Na podzim zahájila americká centrální banka (Fed) již třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování, v němž podporuje ekonomiku nákupy dluhopisů na trhu v objemu stovek miliard dolarů. Prezident pobočky americké centrální banky (Fed) v St. Louis James Bullard ale upozornil na to, že krátkodobé úrokové sazby se kvůli nestandardním stimulačním krokům Fedu pohybují hluboko v záporném pásmu. To žene investory do rizikových aktiv, což může vést k budoucí finanční krizi.

Další problém? Dluh USA je horké téma - investoři jsou na pozoru:

„Bylo řečeno, že břemeno veřejného dluhu v USA je ohromné, navíc se to břemeno za posledních 4 až 5 let v podstatě zdvojnásobilo z nějakých 60 procent na 110 procent HDP USA a mám pocit, že i z důvodu vytlačovacího efektu na investice, tak i z pohledu jisté závislosti USA (vzhledem k tomu, kde je umístěn americký dluh – že to je v Japonsku a Číně a v dalších asijských zemích) bude toto téma velmi horké,“ tvrdí Petr Zahradník, člen NERV.

Zlatí američtí orli
Zdroj: ČT24/ISIFA

Cena zlatých orlů závisí na tržní ceně zlata

Zlatí američtí orli se prodávají ve čtyřech denominacích, a to desetina, čtvrtina, polovina a jedna unce. Jejich cena se přitom řídí tržní cenou zlata, tedy nikoliv nominální hodnotou, která je na nich vyražena.

Tyto mince musejí být ze zákona vyrobeny ze zlata, které pochází z Ameriky. Do odlitků se kvůli větší odolnosti mincí přidává trochu stříbra a mědi.