Na italských pumpách není ani kapka benzinu

Řím – Italští motoristé zažili divoký týden. Ráno totiž skončila velká stávka prodejců benzinu, kteří na den a půl zavřeli čerpací stanice napříč Itálií. Pumpařům totiž vadí vysoké daně a ceny od dodavatelů. Ani chaos v dopravě ale úřady k dohodě nepřinutil. Pumpaři už teď chystají další protestní kroky.

Ani kapka benzinu na italských čerpacích stanicích. Tak to zanedlouho vypadalo poté, co italští pumpaři ohlásili stávku. Rozhodnutí o téměř dvoudenní stávce pumpařů totiž vyvolalo mezi Italy paniku. Řidiči se lačně vrhli na benzinky, než prodejci zamkli tankovací stojany. Nekonečné fronty pak zablokovaly ve velkých městech dopravu. Mnoho majitelů navíc stáhlo rolety už začátkem týdne. Jinde řidiči vykoupili paliva do poslední kapky. 

Stávka dnes skončila, přičemž vrchol krize nastal od středečního večera do dnešních sedmi ráno. Mimo provoz zůstalo víc než devadesát procent pump. Pumpaři si stěžují, že v kapse jim končí jen jedno euro z každé stovky zaplacené zákazníkem. Zbytek jde do kapes státu a petrolejářským koncernům. Platíme příliš vysoké daně, jsme pod velkým finančním tlakem. V takových podmínkách se nedá pracovat, stěžuje si jeden z pumpařů. 

Na lepší časy se ale neblýská. Itálie má totiž 24 tisíc pump, tedy dvakrát tolik, co stejně velká Francie a o deset tisíc víc než větší Německo. Dodavatelé paliv proto na příští rok neuzavřou smlouvy se všemi. Pumpaři tak chystají další protestní kroky. Například mezi svátky v Itálii nikdo nenatankuje na platební kartu, prodejcům se totiž nelíbí ani bankovní poplatky.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)