Sveřepá Areva chce zpátky do tendru o Temelín

Praha - Pokračuje přetahovaná okolo Temelína. Francouzská Areva se nevzdá v boji o stamiliardovou zakázku na dostavbu jaderné elektrárny. Její nabídka byla podle zástupců firmy v pořádku. Francouzský uchazeč je proto kvůli vyřazení z tendru ochoten jít až k soudům nejvyšší instance. Zprávu přinesla Mladá fronta DNES.

Částka 200 až 300 miliard – taková je prý ve hře o dostavbu Temelína. O vítězi by se mělo rozhodnout až během příštího roku. Podle ČEZu by to ale neměla být francouzská Areva, která údajně nesplnila v řadě bodů vylučující kritéria.

„Nabídka Arevy v řadě bodů nesplnila předem definovaná vylučující kritéria ani zákonný rámec a u každého bodu jsme detailně popsali důvod,“ tvrdí mluvčí ČEZu Ladislav Kříž

Konkrétní důvody vyřazení zatím ale ČEZ oficiálně nezveřejnil. Podle informací Mladé fronty ale firma nesplnila zhruba 8 bodů ze stovky vyřazovacích kritérií - jedním z nich byla garance fixní ceny. Vedení Arevy to ale odmítá.

„Areva dostála všem požadavkům ČEZu v zadávací dokumentaci včetně fixní ceny. Areva dodala fixní cenu, její struktura byla definována ČEZem a Areva stoprocentně respektovala tento požadavek,“ tvrdí Thomas Epron, manažer společnosti Areva.

Areva se odvolala k antimonopolnímu úřadu. Ten ČEZu zakázal podepsat s případným vítězem smlouvu dřív, než padne rozhodnutí. To může trvat i několik měsíců a konečné stvrzení dohody se tak může oddálit. Francouzi se ale nechali slyšet, že v případě, že antimonopolní úřad nerozhodne v jejich prospěch, budou se bránit u tuzemských soudů i na evropské úrovni.