Exportér roku nepřekvapil, staronovým vítězem je Škoda Auto

Praha - Exportérem roku je opět Škoda Auto. V klání firem se sídlem v České republice s objemem vývozu nad 100 milionů korun to není velké překvapení - vítěz je jasný už několik let. Automobilový průmysl je pro export stále nejvýznamnější. Daří se i dalším oborům, přestože loni vývoz spíš mírně klesal. Exportérem s největším nárůstem vývozu za celé období soutěže se stal výrobce pneumatik Mitas. Vyhlášení osmnáctého ročníku klání o titul Exportér roku se uskutečnilo večer v Kaiserštejnském paláci v Praze.

Škodovka hlásí za loňský rok prodej 875 tisíc vozů, což je meziroční nárůst o 15 procent. Odbyt stoupal skoro ve všech regionech. Například v Indii se společnosti podařilo zvýšit prodeje téměř o polovinu. Škoda Auto získala první příčku nejen za loňský vývoz, ale i podle objemu exportu od roku 1993. „Investujeme do vývoje, musíme zvyšovat naše kompetence, my jsme za posledních 20 let proinvestovali 250 miliard korun,“ řekl člen představenstva Škoda Auto Bohdan Wojnar. 

Český export ale musí hledat i nové trhy. Evropská poptávka už netáhne. „Jednoduché období to nebylo, ale zase musíme konstatovat, že se nám určitě dařilo. Musíme počítat s tím, že export táhne naši ekonomiku v současné době a jinou alternativu v současné době nemáme,“ prohlásil Jiří Jirka, náměstek ministerstva průmyslu a obchodu. 

Kromě automobilového průmyslu se loni dařilo i technickým oborům. V první pětce oceněných je firma Foxconn, která vyrábí počítače pro velké IT firmy, nebo Panasonic, ale i železárny Moravia Steel. Největší nárůst vývozu se loni podařil výrobci mikroskopů - společnosti FEI. Ta ho za loňský rok zdvojnásobila.

Cenu za nejvyšší počet zemí, do kterých vyváží, si odnesl výrobce telekomunikačních a elektronických zařízení Andrew Telecommunications. Loni firma exportovala celkem do 128 zemí. „V posledních letech ve větší míře odebírá i asijský trh. Hongkong, Čína jsou nebo stávají se našimi významnými odběrateli,“ podotkla jednatelka Jana Vybíralová.

Za letošní tři čtvrtletí dosáhl objem českého vývozu dvou miliard a 300 milionů korun. Tuzemsko má jeden z nejvyšších podílů exportu na HDP z celé Evropské unie. V loňském roce dosahoval skoro 80 procent.

Rozhovor s Jaroslavem Musilem (zdroj: ČT24)

Pořadateli soutěže Exportér roku jsou Střední podnikatelský stav a Asociace na podporu podnikání ČR, záštitu nad soutěží přebrala Hospodářská komora České republiky.

Velcí exportéři (nad 500 mil. Kč) podle objemu exportu v letech 1993 až 2011:
 
1. ŠKODA AUTO a.s. 
2. FOXCONN CZ s.r.o. 
3. Panasonic AVC Networks Czech, s.r.o. 
4. SIEMENS GROUP Česká republika 
5. Barum Continental spol. s r.o. 
6. MORAVIA STEEL a.s. 
7. ArcelorMittal Ostrava a.s. 
8. BOSCH DIESEL s.r.o. 
9. ROBERT BOSCH spol s r.o. 
10. Iveco Czech Republic, a.s.