Druhý pilíř nebude dálnicí bez aut, jde do něj sedm společností

Praha – Obavy z toho, že druhý pilíř nakonec ztroskotá kvůli tomu, že se nenajde dostatek společností, u kterých by si lidé mohli zřídit své individuální účty, se pomalu rozplývají. Zájemců, kteří se nezalekli hrozeb ČSSD, jež chce druhý pilíř zrušit, ani nízkého zájmu veřejnosti o reformu, je sedm. Česká národní banka jim už začala udílet potřebné licence.

Z devíti dosavadních penzijních fondů jde do druhého pilíře šest. Jde o penzijní fond České pojišťovny, České spořitelny, Komerční banky, ČSOB, skupiny Allianz a Generali. A k nim se připojí ještě nováček na poli zabezpečení na stáří – Raiffeisenbank. „Jsme po všech stránkách připraveni od nového roku začít poskytovat penzijní produkty na pobočkách skupiny Raiffeisen i u externích prodejců,“ uvedl náměstek ředitele Raiffeisenbank Mario Drosc.

Naopak tři fondy, které nyní nabízejí své služby v rámci třetího pilíře, se toho druhého zalekly. Největší rozruch přitom vzbudilo odmítavé stanovisko ING Penzijního fondu. V jeho čele totiž stojí ekonom Jiří Rusnok, který je vedle Vladimíra Bezděka považován za otce důchodové reformy. ING vadí nejistota, která kolem druhého pilíře panuje. Sociální demokraté jej chtějí zrušit. Finanční instituce vyzvali dopisem k tomu, aby se do podnikání ve druhém pilíři raději nepouštěli.

Na penzijní společnosti čeká tvrdý boj

Obavy z druhého pilíře připouští také ty finanční instituce, které se do něj rozhodly zapojit. „Druhý pilíř je pro penzijní společnosti velké sousto,“ přiznal portálu ČT24 předseda představenstva Allianz pojišťovny Jakub Strnad. Penzijní společnosti podle něj potřebují reálnou sílu tisíců distributorů, kteří budou schopni penzijní reformu a důležitost druhého pilíře lidem vysvětlit. Jen tak je možné získat dostatečný počet klientů, aby fungování v rámci druhého pilíře nebylo pro penzijní společnosti vysoce ztrátové. Potřebný počet klientů, které je potřeba nalákat, Allianz odhadla na 200 tisíc, což je zhruba 20 procent lidí, kteří hodlají do druhého pilíře vstoupit. Allianz by je chtěla nalákat během tří let.

Že bude podnikání v rámci druhého pilíře obtížné, připouští také ekonomové. „Není to tak, že by penzijní reforma byla nějaký Klondajk nebo mimořádná příležitost pro finanční společnosti. To opravdu není pravda,“ podotkl člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout. Reforma podle něj příliš nerespektuje skutečné náklady, které zapojení do druhého pilíře pro penzijní společnosti znamená. „V zásadě z toho dělá charitu. Jsou tam dost drasticky omezeny různé poplatky,“ dodal.

Nové penzijní společnosti nebudou ručit za to, že případný prodělek z investování nesníží úspory klienta. Naopak nabídnou i odvážnější investiční strategie, které s sebou nesou vyšší riziko ztráty, ale také vidinu možného vyššího zhodnocení. Vznik druhého pilíře má snížit závislost Čechů na státem vyplácených penzích. Ta je nyní v porovnání se zahraničím enormní. Od státu pochází 95 procent příjmů seniorů.