Prodej vánočních stromků na Manhattanu? Připravte si milion

New York – Rivalita dvou neworských prodejců, kteří spolu kdysi spolupracovali, vyhnala výši pronájmu prodejního místa na Manhattanu do závratných výšin. Kdo tu chce prodávat vánoční stromky, dobře si to rozmyslí. Zaplatit totiž může v přepočtu až milion korun. Podle časopisu The Atlantic jde zřejmě o „nejdrsnější“ místo pro prodejce vánočních stromků v USA.

Vánoční stromky jsou jednou z mála položek, které lze v New Yorku na chodnících prodávat bez licence. Míst je ale nedostatek a jsou navíc malá. Proto je mezi prodejci enormní zájem o velké prodejní plochy na náměstích dražené newyorskou radnicí. Hodnotu plochy určují návyky zákazníků v jednotlivých čtvrtích, kteří si rok co rok chodí pro vánoční stromky na stejné místo. Prodejci si od radnice kupují právo prodávat na něm po čtyři roky, pak se musí opět zúčastnit dražby. 

„Nejdražší prodejní místo pro vánoční stromky na světě je náměstí SoHo,“ prohlásil Scott Lechner, který platí newyorské radnici za sezonní pronájem závratných 50 tisíc dolarů (téměř milion korun). Sice prodělává, musel ale přebít svého soka a někdejšího chráněnce George Smithe, který jej už několik let přeplácí na dalším lukrativním místě, Washingtonově náměstí. Smith přitom získal i další ceněné místo v Brooklynu.

Vánoce v New Yorku
Zdroj: ČT24/ISIFA

Válka Lechnera se Smithem pro ostatní prodejce znamená nevítaný nárůst cen pronájmů. „Jsou to dva šílenci,“ podotkl vermontský farmář George Nash, který své stromky prodává v Harlemu.   

Newyorská radnice draží pro prodej stromků 21 míst

Washingtonovo náměstí je historicky vůbec prvním místem, kde se ve městě před Vánoci prodávaly stromky. Stalo se tak v roce 1851 a pronájem přišel na jeden stříbrný dolar. Nyní stojí téměř 30 tisíc dolarů (asi 570 tisíc korun) na 33 prodejních dní.   

Vánoce v New Yorku
Zdroj: ČT24/ISIFA

Newyorčané si možná i díky vysokým nájmům za stromky připlatí. Například třímetrová jedle na Manhattanu stojí kolem 250 dolarů (asi 4 750 korun). Na předměstích přitom lidé za stejný typ stromku zaplatí i třikrát méně.