Schäuble o krizi v eurozóně: Nejhorší máme za sebou

Berlín - Eurozóna již má nejhorší část dluhové krize za sebou. Uvedl to německý ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro německý list Bild. Dodal, že německou ekonomiku v příštím roce čeká „slušný“ růst. Německo má přitom největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

„Domnívám se, že máme nejhorší za sebou,“ řekl Schäuble. Silně zadlužené země, jako například Řecko, již podle něj pochopily, že krizi mohou překonat pouze prostřednictvím tvrdých reforem. „Vláda v Aténách ví, že nesmí ostatní členské státy eurozóny finančně přetěžovat. Proto také nyní urychluje reformy,“ upozornil ministr.

Schäuble také vyjádřil optimismus ohledně vyhlídek německé ekonomiky. „Situace je lepší, než se myslelo,“ řekl. Poukázal například na rostoucí obchodní výměnu se Spojenými státy a Asií. Upozornil nicméně, že evropská dluhová krize zanechá na německé ekonomice své stopy.

Eurozóna
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Řádné placení daní představuje pro Řeky problém

Řecká prokuratura nyní zkoumá seznam osob, které mají účet ve Švýcarsku a u nichž má podezření na daňové úniky. Případ upozorňuje na neschopnost Atén přimět občany a firmy k řádnému placení daní, což je jeden z důvodů, kvůli nimž je Řecko v hluboké finanční krizi. 
   
Řekové seznam dostali minulý pátek od francouzských úřadů. Seznam podle zdrojů obsahuje stovky jmen řeckých občanů, kteří mají účet u švýcarské pobočky globální banky HSBC.

Zprávy o daňových únicích značně rozlítily řeckou veřejnost i opoziční strany, kterým už delší dobu vadí, že poslední vlády si s problémem zatím nedokázaly poradit. Řecko je více než pět let v hospodářské recesi, která velikost ekonomiky snížila asi o 20 procent a výrazně snížila životní úroveň střední třídy.