Novoroční změna DPH - takový chaos v účetnictví obchodníci nepamatují

Praha - Změna DPH znamenala pro mnohé obchodníky přesčasy, velké papírování a možná i trochu chaosu. Všichni měli totiž pouze týden na to, aby se na změnu připravili. Od prvního ledna totiž platí obě zvýšené sazby daně z přidané hodnoty 15 a 21 procent. Vyšší daně však nakonec zasáhnou nejvíce spotřebitele, který bude muset z kapsy vytáhnout víc peněz za elektřinu i za běžné nákupy. Obchodníci zdražovali postupně, skokový nárůst cen se tedy výrazně neprojeví.

Na přecenění veškerého zboží kvůli zvýšenému DPH o procento měli obchodníci od rozhodnutí sněmovny a podpisu prezidenta necelý týden. Takový chaos v účetnictví obchodníci dlouho nepamatují. Nejrychleji zareagovali na změnu DPH výrobci elektřiny. Sazebníky upravili hned od 1. ledna, a domácnosti, které elektřinou topí, tak ročně protočí asi o tisícovku víc. Na vině ale není jen vyšší daň, ale i obnovitelné zdroje nebo dražší regulovaná elektřina.

Podle komory účetních dvě pětiny českých firem nedaly kvůli změnám svým zaměstnancům v účtárnách vánoční dovolenou. „Jde řádově o tisícovky lidí, účetních a dalších pracovníků, kteří teďka musí řešit změnu sazby DPH,“ řekl Robert Jurka z Komory certifikovaných účetních.

Skokové zdražení nehrozí

„Obchodníci by byli hloupí, kdyby zdražovali skokově, něco už podražilo před koncem roku, zbytek budou obchodníci rozpouštět postupně,“ tvrdí Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Změny tak na štítcích v obchodech zákazníci nepocítí hned. Stejně jako u stojanů čerpacích stanic. Každou změnu v účtovacích systémech je opravdu dopředu potřeba nastavit a důkladně otestovat.

Nejvíce se ale změna nakonec pravděpodobně dotkne zákazníků - daň se zvedne sice jen o procento - i tak se ale nedá předpokládat, že by všichni obchodníci kryli takové navýšení z vlastní kapsy. Ekonomové odhadují, že změny v daních peněžence každého Čecha odlehčí asi o tisícovku ročně.

Vyšší DPH peníze státu prý nepřinese

„Lidé s příjmem do 24 tisíc korun jsou na hranici s tím, aby zvládali své výdaje. Se zvýšeným DPH budou proto šetřit ještě více. A ne stále mohou maloobchodníci zlevňovat – klesne proto spotřeba, což bude znamenat menší výběr na dani,“ říká Dalibor Z. Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz

Nakupování
Zdroj: Frank Leonhardt/ČTK/DPA