Americká dohoda vyhnala světové akcie nejvýše od léta 2011

Londýn - Světové akcie během odpoledne vyšplhaly na nejvyšší hodnoty za rok a půl. Za růstem globálního akciového indexu MSCI stojí posilování evropské ekonomiky i odvrácení fiskální krize ve Spojených státech. Také západoevropské akcie zahájily nový rok prudkým vzestupem a jejich hlavní index FTSEurofirst 300 se vyhoupl na maximum za 20 měsíců.

Krátce po čtvrté hodině stoupl celosvětový index MSCI o dvě procenta na 346,60 bodu. Tím pádem se dostal nejvýše od 8. července 2011, což bylo krátce předtím, než prohloubení dluhové krize vyvolalo na globálních akciových trzích dlouhý pokles. Loni díky oživení ve druhé polovině roku index MSCI vzrostl o 13,5 procenta, nejvíce od roku 2009.

Posilovaly i evropské akcie

FTSEurofirst 300 ve svém dnešním závěru stoupl o dvě procenta na 1 156,20 bodu, a dostal se tak na nové maximum od května 2011. Trh tudíž navázal na úspěšný loňský rok, kdy index získal zhruba 13 procent a rostl nepřetržitě sedm posledních měsíců. Podle analytiků však trh rostl v poslední době neudržitelně rychle, a v nejbližších dnech tak zřejmě nastane korekční pokles. 

Londýnská City
Zdroj: Chris Jackson/ISIFA/Getty Images

Také pražská burza zahájila nový rok výrazným růstem. Hlavní index PX dnes přidal 2,63 procenta na 1 066,01 bodu. Burzu nahoru táhly zejména finanční emise. Největší zisky ale zaznamenaly cenné papíry mediální společnosti CME, které rostly o devět procent.

Dow Jonesův index, který je nejsledovanějším ukazatelem amerického akciového trhu, posílil hodinu po zahájení o dvě procenta a stejným tempem rostl i širší index S&P 500.

Americká Sněmovna reprezentantů na poslední chvíli schválila senátní verzi rozpočtové reformy, která v USA odvrací všeobecné zvýšení daní a paušální výdajové škrty. Ještě v minulých týdnech přitom světové akcie brzdily obavy z toho, že USA spadnou z „fiskálního útesu“, což by mohlo vyvolat další ekonomickou recesi.

Studio Burza ČT24 (zdroj: ČT24)

Burzy posílily také díky příznivým datům z Číny. Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu zůstala v prosinci podle oficiálních údajů na sedmiměsíčním maximu a rostla třetí měsíc po sobě. Nejnovější dílčí data z Číny potvrdila známky oživování druhé největší ekonomiky světa.