Eurozóna opět hlásí rekordní nezaměstnanost

Brusel - Počet lidí bez v práce se v eurozóně během listopadu dostal na nové maximum ve výši 11,8 procenta. V říjnu to bylo o 0,1 procentního bodu méně. V celé Evropské unii pak nezaměstnanost zůstala na říjnových 10,7 procenta, jak uvedl Evropský statistický úřad (Eurostat). Alarmující situace je nadále ve Španělsku, Řecku i Itálii, kde práci nenachází především mladí lidé.

Ve zhruba půlmiliardové EU bylo v listopadu bez práce zhruba 26 milionů práce schopných lidí, z čehož více než 18,8 procenta připadlo na eurozónu. Ve srovnání s říjnem tak v EU přibylo 154 tisíc nezaměstnaných, v eurozóně šlo o 113 tisíc. V porovnání se stejným obdobím roku 2011 míra nezaměstnanosti výrazně stoupla. 

Nejnižší nezaměstnanost opět v Rakousku a Lucembursku, i Česko se drží dobře

Jako tradičně eviduje nejvyšší nezaměstnanost Španělsko a Řecko, kde je bez práce více než čtvrtina lidí. Ve Španělsku je to 26,6 procenta a v Řecku 26 procent, avšak v tomto případě má Eurostat údaj za září, protože data za listopad zatím nejsou k dispozici. Naopak v Rakousku to bylo 4,5 a v Lucembursku 5,1 procenta.

Graf vývoje nezaměstnanosti v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat

Česká nezaměstnanost v listopadu byla sedmá nejnižší z 27 zemí EU, když podle metodiky Eurostatu dosahovala stejně jako v Belgii 7,4 procenta.

Strašák jménem vysoká nezaměstnanost mladých

Rapidně také přibývá nezaměstnaných mezi mladými. „Je to dáno tím, že firmy v současné době nevytvářejí nová pracovní místa. Naopak v mnoha případech propouštějí zaměstnance. A pokud nějaká firma najímá, může si dnes vybírat z celé škály potenciálních zaměstnanců, kteří mají zkušenosti,“ říká analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Alarmující situace i v Itálii - podle některých v „zemi důchodců“

Italské firmy mladým lidem nabízejí jen dočasné smlouvy. Mnozí z nich proto žijí doma s rodiči nebo odjíždějí do zahraničí. „Neexistuje žádný způsob, jak z toho ven. Buď odejdete, nebo pokud zůstanete tady, nemáte žádnou alternativu, i kdybyste chtěli začít podnikat. Nedostanete šanci. Všichni bychom měli odejít a opustit zemi důchodců,“ říká nezaměstnaná Rosaria Resciniti.

Rostoucí nezaměstnanost dělá vrásky politikům. Itálie je totiž před volbami a na premiéra Maria Montiho se snáší vlna kritiky. Mladí lidé navíc, podle analytiků, kvůli rodinné finanční tísni raději nestudují a snaží se najít práci, aby se mohli postavit na vlastní nohy. Starší Italové zase naopak studium dohánějí.

„Italové pochopili, že krize není krátkodobá záležitost. Už nečekají, že se situace třeba za pár týdnů nebo měsíců zlepší. Myslím, že tím se vysvětluje, proč teď někteří lidé hledají práci aktivněji,“ tvrdí Enrico Giovanni, prezident Italského Národního statistického institutu.

V celé unii bylo v listopadu bez práce kolem 5,8 milionu mladých lidí pod 25 let, proti říjnu jich přibylo 329 000 v EU a 420 000 v eurozóně. Celkem míra nezaměstnanosti této věkové skupiny dosahovala 23,7 procenta v EU a 24,4 procenta v eurozóně. Například v Řecku to ale v září 2012, odkud jsou poslední dostupná data, bylo 57,6 procenta a ve Španělsku 56,5 procenta.