ČEB možná přijde o miliardy. Zaplatí je poplatníci?

Praha - Kolem České exportní banky se nyní točí nejasnosti. Jedná se o nesplácení vývozních úvěrů, které by ji mohly stát až sedm miliard korun. Důvodem je nezajištění zástavy, aby peníze od dlužníků dostala banka zpět. Na ztrátu ČEB by tak nakonec mohli doplatit daňoví poplatníci. Zprávu přinesl deník Insider. Nejvyšší kontrolní úřad se k případu zatím nevyjádřil.

V čem vidí kontroloři NKÚ problém

„Záruky, které si ČEB vyjednala především v Rusku na své půjčky, se ukazují jako právně nevymahatelné. Buď jde o záruky na pozemky či akcie. Případně je záruka platná, ale akcie nemají žádnou hodnotu,“ tvrdí Petr Holub, redaktor deníku Insider.

Kontroloři NKÚ ve zprávě popsali, jak stát dotuje export tím, že zaplatí až sto procent z ceny vyvezeného zboží. Zachytili devět kontraktů, v nichž východní příjemci podpory nesplácejí úvěry v hodnotě sedmi miliard.

Popsané případy se týkají financování exportu dvou českých firem - Sklostroje Turnov a PSJ Jihlava.  Obě firmy vyváží do Ruska, Tuniska a Číny. Banka tyto firmy podpořila v uplynulých sedmi letech úvěrem ve výši dvaceti miliard korun. NKÚ přitom zkontroloval úvěrové smlouvy za 13,2 miliardy. Další dva úvěry za šest miliard se podle deníku zatím splácet nemusely.

Na čí straně je chyba?

„Chyba je na straně managementu ČEB do roku 2010. Ve všech sedmi případech si neověřili, jak je to ve skutečnosti, poskytli půjčku a nedodrželi pravidla obezřetnosti,“ doplňuje Holub.

Podle deníku Insider NKÚ například popsal případ, kdy ČEB poskytla v roce 2009 miliardový úvěr společnosti Simbirskije strojmaterialy II z ruského Uljanovsku. Ta ale úvěr nesplácela. Poté se zjistilo, že zajištění úvěru pozemky a nemovitostmi nebylo registrováno v příslušném katastru. Banka tedy nemůže pozemky dlužníkům zabavit.

NKÚ i exportní banka informace o kontrole tají s odkazem na bankovní tajemství. Případ už také prověřuje protikorupční policejní útvar.

Rozhovor s Petrem Holubem (zdroj: ČT24)