Na jedno volné pracovní místo připadá přes 15 uchazečů

Praha - V Česku dál přibývá lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti se v prosinci zvýšila na 9,4 procenta, tedy o 0,7 procenta více než loni v listopadu. Nezaměstnaných bylo skoro 550 tisíc. O deset procent taky ubylo volných míst. Nejnovější čísla zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Naopak klesala inflace, která podle ČSÚ oproti listopadu zpomalila růst o 0,3 na 2,4 procenta.

Bez práce bylo podle pracovních úřadů celkem 545 311 lidí, meziměsíčně o 7,2 procenta více. Volných pracovních míst v posledním loňském měsíci ubylo o 10,1 procenta. Růst nezaměstnanosti analytici očekávali. Za celý loňský rok průměrná míra nezaměstnanosti činila 8,6 procenta, byla tak stejná jako v roce 2011.

„Vzhledem k tomu, že ekonomické výhledy na další měsíce nejsou nijak růžové, k prosincovému růstu nezaměstnanosti přispělo také to, že firmy neprodlužovaly smlouvy na dobu určitou končící k 31.12.2012,“ vysvětlil analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank

„Počet nezaměstnaných vzrostl v prosinci o skoro 37 tisíc a dosáhl nejvyšší úrovně od března 2011. Nedá se ale mluvit o překvapivém vývoji. Prosincový přírůstek se zásadně neliší od minulých let a v převážné míře za ním stojí obvyklé ukončování sezonních prací.“

Při použití nové metodiky ministerstva pak vyšlo, že podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let činil na konci prosince 7,4 procenta. O měsíc dříve tento ukazatel dosáhl hodnoty 6,8 procenta. Dosavadní metodika poměřuje míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, proto je její percentuální podíl vyšší.

Přes 15 uchazečů na jedno volné místo

Na konci loňského roku se lidé mohli ucházet o 34 893 volných míst. Na jedno místo tak připadlo v průměru 15,6 uchazeče, přičemž nejvíce jich bylo na Havlíčkobrodsku, a to 116,6. Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 okresů, největší byl ale v v okrese Pelhřimov, kde nárůst činil 22,9 procenta. „Volných pracovních míst je velice málo, tak málo, že to nepamatuju,“ říká ředitel Úřadu práce v Havlíčkově Brodě Martin Kouřil.

Nejvíce nezaměstnaných už tradičně hlásí Bruntál, konkrétně 18 procent. Na druhém místě byl Most se 16 procenty a dále pak Chomutov a Znojmo shodně s 15,1 procenta.

„V dalších měsících počítáme s tím, že se bude nezaměstnanost stále držet na vysokých hodnotách a bude se pohybovat spíše vlivem sezónnosti než lepšící se ekonomické situace,“ dodal Volf.

„Určitě bude hodně složité najít práci ve stavebnictví, tedy v odvětví, které je asi nejvíce postižené finanční krizí. Dále bude špatná situace ve zpracovatelském průmyslu. Špatně na tom budou i odvětví závislá na slabé domácí poptávce a propouštět se bude určitě i ve veřejné sféře,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. 

Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank bude míra nezaměstnanosti dál stoupat až do února, kdy dosáhne rekordu a může překročit i desetiprocentní hranici. Čísla klesnou zase až v březnu, kdy přibudou sezonní práce. „Nyní se začíná projevovat v plné míře recese, která trvá už rok. I kdyby se teď ekonomika oživila, bude trvat řadu měsíců, než to trh práce pocítí,“ dodává Sobíšek.

Prosincová inflace zpomalila na 2,4 procenta

Meziroční míra inflace v prosinci zpomalila růst na 2,4 procenta po listopadových 2,7 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,1 procenta, zdražily především potraviny a nealkoholické nápoje, jak uvedl Český statistický úřad. Průměrná meziroční míra inflace za loňský rok byla 3,3 procenta, což je o 1,4 procentního bodu více než v roce 2011 a nejvyšší hodnota za poslední čtyři roky.

Pokles prosincové meziroční inflace by podle analytiků mohl vést v průběhu letošního roku k dalšímu uvolnění měnové politiky, tedy k devizovým intervencím. Minimálně do února ovšem ČNB k takovému kroku nepřistoupí, domnívají se ekonomové.

Komentář Vojtěcha Bendy (zdroj: ČT24)