Obyvatelé Říčan možná ušetří tisíce za energie – díky aukci

Říčany u Prahy – Nižší účet za elektřinu nebo plyn až o dvacet procent – toho chtějí dosáhnout v Říčanech u Prahy prostřednictvím historicky první aukce elektřiny pro domácnosti. Ta proběhne koncem února. Už teď se do ní hlásí desítky lidí. Aukce budou pravděpodobně následovat i v dalších obcích.

Obyvatelé Říčan u Prahy možná ušetří za elektřinu a plyn ročně tisíce korun, přestože všem ostatním účty za energie letos nejspíš porostou. Jak? Pokusí se najít si prostřednictvím aukční firmy a s pomocí místní radnice toho nejlevnějšího dodavatele. Čím víc zájemců o aukci bude, tím větší je šance získat skutečně výhodnou nabídku. Sami zájemci o účast v aukci doufají, že by mohli ušetřit 10 až 15 procent. Pořadatelé ale mluví o úspoře až 20 procent.

Postup je jednoduchý – stačí vyplnit přihlášku k internetové aukci, podat ji aukční firmě a počkat, jakou cenu vysoutěží. A na základě této ceny se každý sám rozhodne, jestli nabídku využije a změní dodavatele.

„Oslovujeme všechny dodavatele na trhu, může jich být 5 nebo 10. I jim to přináší výhodu, protože nemusí oslovovat jednotlivé domácnosti,“ říká Pavel Ciprys, projektový konzultant aukční firmy eCENTRE.

Přidávají se další obce

Nabídnout elektronickou aukci elektřiny a plynu domácnostem se chystají také v Bílovci. Radnice předpokládá, že osloví zhruba 200 zájemců.

Analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor ale nadšení pro elektronické aukce energií krotí. „Podle předběžných reakcí se dá očekávat, že nebude ze strany dodavatelů velký zájem,“ uvedl Gavor.

V Říčanech vsadí na aukce energií pro domácnosti (zdroj: ČT24)

Aukce s elektřinou si přitom radnice samy pro sebe pořádají běžně. Zmíněné Říčany tímto způsobem ušetřily 1,5 milionu korun. „To je obrovské napětí, my jsme si to promítali na radě města a viděli jsme, jak jdou ceny dolů,“ vysvětluje starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město). Stejné promítání budou už příští měsíc sledovat i obyvatelé Říčan – při aukci dodávek energií pro domácnosti, vůbec první takové v Česku.