Albánská dcera ČEZu přijde do konce ledna o licenci

Tirana – Albánské úřady se chystají odebrat do konce ledna licenci energetické firmě CEZ Shpërndarje, kterou provozuje česká elektrárenská společnost ČEZ. Ta se s albánskými úřady dostala do sporu kvůli údajným dluhům a odprodeji své dceřiné firmy. V albánské distribuční společnosti vlastní podíl 76 procent, zbývající podíl vlastní albánský stát. Odebrání licence pravděpodobně povede k ukončení činnosti CEZ Shpërndarje.

Energetický regulátor ERE podle své mluvčí Entely Cipaové zahájil řízení směřující k odebrání licence, které by mělo být uzavřeno do konce měsíce. AP uvedla, že řízení společnosti pravděpodobně převezme vláda. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová sdělila, že podle jejích informací by se o licenci pro CEZ Shpërndarje mělo rozhodovat 17. ledna.

Zuzana Kubátová, redaktorka Aktuálně.cz:

„Já si myslím, že pro ČEZ to bude vysvobození a že se velmi těší na to, až ta licence bude konečně odebraná. Pokud se ČEZu podaří skončit v Albánii koncem ledna, jak naznačují poslední zprávy z Tirany, tak se bude ztráta pohybovat někde kolem pěti miliard korun.“

Možnost odebrání licence albánské dceři připustil minulý týden v rozhovoru pro Lidové noviny i generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. ČEZ se podle něj v současné době připravuje na arbitrážní spor s Albánií o náhradu škody za zmařenou investici.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009. Loni se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

CEZ Shpërndarje se také potýká se špatnou platební morálkou albánských odběratelů. V listopadu odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur (960 milionů korun). Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila.

Komentář Zuzany Kubátové (zdroj: ČT24)

V prosinci albánská vláda českou energetickou společnost obvinila, že jí dluží jednu miliardu dolarů (19 miliard korun) na škodách, které v Albánii způsobila. ČEZ o tomto dluhu pochybuje.