Sázkaři před prvním kolem: Favorit Zeman - nejvyšší sázka půl milionu

Praha – Volby, na které se sází nejvíce v historii, tak hodnotí první přímý boj o Hrad sázkové kanceláře. Češi v souvislosti s prezidentskými volbami prosázeli desítky milionů korun. A hlavní favorit sázkařů? V posledním týdnu před volbami jasně zabodoval Miloš Zeman. Dlouhodobého favorita Jana Fischera odsunul na druhé místo.

S nejrůznějšími sázkami na prezidentské volby se zvláště v posledních týdnech roztrhl pytel. Lidé si mohli vsadit na konkrétního vítěze voleb i na to, zda zvítězí žena. Vybírat mohli z duelů jednotlivých kandidátů a tipovat mohli také velikost volební účasti. Některé sázkové kanceláře dokonce vypsaly i kuriozní sázky, vsadit si tak zájemci mohli například na to, že vyhraje Vladimír Franz a nynější prezident Václav Klaus v důsledku toho do konce roku 2013 emigruje. „Kuriózní sázky jsou doplňkem nabídky, který má především sázkaře i bookmakery pobavit. Pokud si na to někdo vsadí, tak jde o částky v řádu desítek korun,“ popsal mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Podle sázkových kanceláří klienty nejvíce táhly tipy na absolutního vítěze voleb. Nejvíce přitom lákali především ti kandidáti, u kterých je šance na vítězství největší. „Na to, že bude Miloš Zeman prezidentem, a na to, že bude Jan Fischer prezidentem, směřuje zhruba 80 procent sázek,“ uvedl asistent mluvčího Tipsportu Jiří Hadrava.

Jak se tvoří sázkařský kurz?

Roli hraje zájem sázkařů o konkrétního kandidáta, předvolební průzkumy i veškeré informace a vyjádření kandidáta v médiích. Bookmakeři sledují také ankety, které k prezidentským volbám zveřejňují velké zpravodajské servery. Do pomyslného hrnce, ve kterém se všechny ingredience míchají, přihodí bookmaker ještě vlastní intuici. Výsledkem je kurz, který se pravidelně aktualizuje. Třeba jedna půlmilionová sázka s ním může zahýbat v řádu desetin.

Ještě než ministerstvo vnitra po kontrole podpisů vyřadilo z kandidátů na prezidenta Tomia Okamuru, těšil se velkému zájmu sázkařů také on. „Tomio Okamura měl u sázkových kanceláří SynotTip v dobách, kdy mu věřilo nejvíce sázejících, kurz 7,5:1,“ připomněla mluvčí kanceláře Magda Pekařová.

Před rokem se zdálo, že bude Zeman dál objímat stromy na Vysočině

První sázky vypsaly sázkové kanceláře na prezidentské volby zhruba před rokem, v době, kdy byl zákon o přímé volbě prezidenta ještě před finálním schvalováním. Za tu dobu se kurzy na jednotlivé kandidáty značně měnily. „Největší progres zaznamenal Miloš Zeman, který před rokem, když jsme sázky na volby dávali do nabídky, začínal na kurzu 16:1 a v pátek byl už jako hlavní favorit ohodnocen kurzem 1,38:1,“ vyzdvihl Šrain.

A ještě větší skok zaznamenal Zeman u Tipsportu. V době prvotního vypsání sázek si na jeho vítězství mohli lidé vsadit v kurzu 20:1, což odpovídalo pravděpodobnosti, že se ve školách bude věšet na zeď portrét Karla Gotta. V pátek krátce před ukončením přijímání sázek už ale byl Zeman i u Tipsportu jasným favoritem s kurzem 1,45:1.

Velkým překvapením byl ale také kníže Schwarzenberg. „Před několika měsíci byl kurz na to, že se prezidentem stane právě on, kolem 40:1 a dnes je to 7:1, což znamená razantní nástup Karla Schwarzenberga do pozice favoritů – na třetí místo za Zemana a Fischera,“ sdělil Hadrava portálu ČT24 v pátek dopoledne. Do ukončení příjmu sázek ve 14:00 nicméně Schwarzenberg svou pozici ještě vylepšil a dotáhl se na kurz Jana Fischera 5:1.

Naopak finiš nezvládl Jan Fischer. Když se těšil největší oblibě, sázelo se na něj u SynotTipu v kurzu 1,5:1, v závěru však propadl na 4:1. Klienti Fortuny si na něj mohli ještě v minulém týdnu vsadit v kurzu 1,75:1. Avšak v pátek těsně před ukončením příjmu sázek se na něj sázelo v kurzu 8,5:1.

Ženy v očích sázkařů ztrácí

Kurz na Táňu Fischerovou

  • Fortuna 500:1

Tipsport 450:1

SynotTip 300:1

 
Kurz na Zuzanu Roithovou

  • Fortuna 500:1

Tipsport 350:1

SynotTip 280:1

 
Kurz na Janu Bobošíkovou

  • Fortuna 500:1

Tipsport 300:1

SynotTip 400:1

O něco méně než sázky na vítězství jednotlivých kandidátů táhly duely vypsané mezi vybranými kandidáty. „Hodně se sázelo na to, že Karel Schwarzenberg bude lepší než Jiří Dienstbier, že Jiří Dienstbier bude úspěšnější než Vladimír Franz, a také na to, že Vladimír Franz bude úspěšnější než Přemysl Sobotka,“ doplnil Šrain.

Na kterého „koně“ posílali sázkaři nejvyšší sumy?

Nejvyšší sázku z trojice oslovených kanceláří přijala Fortuna. „Mířila na Miloše Zemana a činila půl milionu v kurzu 3,2:1, což znamená potenciální výhru 1,6 milionu,“ vypočítal Šrain. Klienti dalších sázkových kanceláří byli mnohem méně odvážní. U Tipsportu si nejvíce vsadil sázkař z Hodonína. Částku 80 tisíc korun poslal taktéž na vítězství Zemana.

U SynotTipu naopak bodoval druhý z favoritů – Jan Fischer. V jeho prospěch šly sázky v řádu desítek tisíc korun. „Velmi zajímavou výhru však může očekávat hlavně sázkař, který si vsadil 15 tisíc korun na Karla Schwarzenberga ještě v kurzu 9:1. Za svůj vklad by tak v případě správného tipu získal 135 tisíc korun,“ zdůraznila Pekařová.

Kdo z devítky prezidentských kandidátů nakonec ve volbách uspěje, bude jasné během několika hodin. Krátce poté si budou moci úspěšní sázkaři spočítat své výhry. Sázkové kanceláře jsou však již nyní z voleb nadšeny, i když samy připomínají, že se sportovními událostmi lze volby jen těžko srovnávat. Zájem o volby prý odpovídá zhruba jednomu z atraktivnějších zápasů fotbalového Eura. Mezi ty se řadí například utkání českého týmu.