Rivalita mezi výrobci – Boeing loni předčil Airbus

Toulouse - Evropský výrobce letadel Airbus zaznamenal v roce 2012 prudký pokles zakázek. Dodávky zákazníkům byly sice rekordní, přesto firmu vystřídal na pozici největšího světového výrobce letadel americký konkurent Boeing. Ten se teď ale potýká s problémy spojenými se závadami na nových letadlech Boeing 787 Dreamliner.

Airbus oznámil, že loni získal objednávky na 914 letounů, což představuje meziroční pokles o 43 procent. Dodávky nicméně stouply na 588 letadel z 534 v předchozím roce. V letošním roce počítá firma s růstem zakázek i dodávek.

Boeing se závadným Dreamlinerem nepochodil
   
Boeing již dříve uvedl, že loni získal 1 339 objednávek. Americká firma dodala odběratelům 601 strojů, tedy nejvíce od roku 1999. Společnost se však nyní potýká se závadami u nových letadel Boeing 787 Dreamliner.     

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) ve středu pozastavil provoz všech letadel Boeing 787 Dreamliner ve Spojených státech a oznámil, že vzhledem k nedávné sérii bezpečnostních problémů je potřeba naléhavě zakročit. K FAA se později přidaly také úřady v Evropě, Japonsku a Indii. 

Boeing 787 Dreamliner přitom patří k nejmodernějším letadlům současnosti. V poslední době ho však postihla série závad, včetně exploze baterie a následný požár, únik paliva či problémy s elektronikou a prasklým sklem. FAA již proto kvůli tomu nařídil minulý týden komplexní inspekci nových letadel. 

Letoun 787 je prvním novým projektem Boeingu od roku 1995. Dvoumotorový stroj je z velké části z karbonových vláken a dalších kompozitních materiálů místo hliníku. Je tak lehčí a podle výrobce má o 20 procent nižší spotřebu paliva než jiná středně velká letadla. Jeho katalogová cena činí 207 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy korun).