Zrychlení způsobilo smrt. Toyota se dohodla na urovnání případu

Tokio - Japonská automobilka Toyota se dohodla na urovnání první ze stovky žalob kvůli smrti nebo zranění způsobeným náhlým zrychlováním vozů. Jednalo se o smrtelnou nehodu, která se odehrála v roce 2010 v Utahu. Urovnání se ovšem nedotkne dalších sporů. Problémy se závadami na vozech znamenaly pro automobilku v minulých letech znatelný pokles prodeje.

„Jsme spokojeni, že obě strany dosáhly vzájemně přijatelné dohody a došlo k urovnání tohoto případu,“ sdělila společnost v prohlášení. „Budeme mít řadu dalších možností, jak bránit naše produkty u soudu. Jsme si jisti, že důkazy potvrdí, že řidiči našich vozů mohou spoléhat na to, že jsou vozidla bezpečná,“ dodala automobilka.

Dvojice zemřela po nárazu do zdi

Urovnání se týká žaloby, kterou vůči Toyotě vznesli pozůstalí po Paulu Van Alfenovi a Charlene Jones Lloydové, kteří zahynuli v roce 2010 poté, co jejich vůz Toyota Camry narazil do zdi. Případ Van Alfen je první z mnoha žalob lidí, kteří požadují náhradu za újmu na zdraví a smrt v důsledku náhlého zrychlení. Slyšení soudu v případě těchto žalob se má uskutečnit v únoru.

Továrna Toyoty
Zdroj: ČT24

Minulý měsíc se Toyota dohodla na vyrovnání se spotřebiteli ve výši 1,1 miliardy dolarů (21 miliard korun) v případě žaloby spotřebitelů na automobilku kvůli snížení hodnoty automobilů. Dohoda vyřeší stovky žalob motoristů, kteří si stěžovali, že hodnota jejich vozů
Toyota se výrazně snížila poté, co firma svolala ke kontrole své vozy kvůli problémům s vadnou podlahou, která mohla způsobit nechtěné a nečekané zrychlení vozu.

Od roku 2009 bylo podáno u soudu množství žalob na Toyotu. Soud je rozdělil na dvě kategorie - ekonomické ztráty a smrtelné případy.

Toyota
Zdroj: ČT24

Automobilce už se daří lépe
   
Toyota byla nucena v minulých letech kvůli problémům s nechtěným zrychlováním některých modelů a s brzdami u hybridního vozu Prius svolat ke kontrole po celém světě 14 milionů vozů. To poškodilo její pověst výrobce spolehlivých a bezpečných vozů a způsobilo prudký pokles prodeje. Loni však její prodej opět oživil.