Trendy 2013: Bez práce bude na světě každý dvacátý člověk

Londýn – Počet lidí bez práce se letos celosvětově zvýší na rekordních víc než 200 milionů. Ve světě tak bude bez práce zhruba každý dvacátý člověk. Hlavním důvodem jsou přetrvávající dopady celosvětové ekonomické krize. Ani příští rok se přitom situace nijak nezlepší - nezaměstnaných bude dál přibývat. S pesimistickou vizí přišla Mezinárodní organizace práce.

Letos se ve světě zvýší celkový počet nezaměstnaných na víc než 200 milionů. Podle některých odborníků to ale zas tak alarmující číslo není. „V těch nejkrizovějších letech 2009 a 2010 byla míra nezaměstnanosti ve světě vyšší,“ upozornil analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš. „Jednotlivé vlády mohou podnikat více či méně chytré věci na omezení dopadů toho, co nás čeká,“ konstatoval ekonom CERGE-EI Daniel Münich.

Vlády nejsou bezmocné 

Doporučením podle něj je, aby se jakékoliv změny daní, investičních záměrů státu nebo zákonů dělaly s rozvahou a byly předvídatelné. „Důležité je, aby všechny subjekty mohly efektivně reagovat,“ řekl Münich s tím, že v Česku žil poslední dobou podnikatelský sektor ve značné nejistotě. „Další věcí pak je, aby byly připraveny plány na řízený bankrot zemí,“ dodal ekonom. 

A jak to bude s růstem mezd?

Rychle rostoucí trhy v tomto roce podle prognózy globální poradenské společnosti Hay Group zaznamenají raketový růst mezd. Celosvětově odpovídá vývoj mezd podle průzkumu předpovědím ekonomického růstu. Platy porostou ve všech takzvaných zemích BRIC, tedy v Brazílii o 5,5 procenta, Rusku o devět procent, Indii o 10,5 procenta a v Číně o 9,5 procenta. Nejvýraznější nárůst mezd čeká v příštím roce Latinskou Ameriku.

Stagnující ekonomiky Severní Ameriky a Evropy mohou na druhou stranu očekávat jen jejich skromné nárůsty. V Česku platy letos nepřekonají ani inflaci.

Podle odhadu Mezinárodní organizace práce zaniklo za posledních 5 let v důsledku finanční krize 67 milionů pracovních míst. A 39 milionů lidí přestalo hledat práci. „Tito lidé hledání práce už úplně vzdali. Je to kvůli ekonomické krizi a dlouhodobému nedostatku pracovních míst. Proto se už mezi nezaměstnané nepočítají,“ řekl analytik Mezinárodní organizace práce José Manuel Salazar-Xirinachs. 

Daniel Münich, ekonom CERGE-EI:

„Čtvrtina nárůstu nezaměstnanosti se podle zprávy odehraje v rozvinutém světě, kam patří i Česká republika. Zbylé tři čtvrtiny se pak odehrají v chudší části světa. Postižena budou zejména průmyslová odvětví, nikdo z toho ale nevyjde nedotčen.“

Nezaměstnanost nejvíc trápí rozvíjející se trhy, především regiony v Jihovýchodní Asii a subsaharské Africe. Projevuje se ale samozřejmě i v Evropě. „Největší nárůsty nezaměstnanosti vidíme na perifériích eurozóny – ve Španělsku nebo Řecku je kritická, kolem 25 procent,“ podotkl Bureš.

Studenti
Zdroj: ČT24

Špatně hledají zaměstnání hlavně mladí

„Tato skupina bude určitě zasažena proporciálně více. Mladí, kteří nemají žádné pracovní zkušenosti, jsou buď propouštěni jako první, nebo absolventi nedostávají místo vůbec a stávají se dlouhodobě nezaměstnanými. S těmito lidmi se to pak nese celý život,“ míní Münich.

V České republice není počet lidí bez práce v porovnání s Evropou nijak vysoký. Od roku 2009 ale příliš nepřibývají nová pracovní místa. Míra nezaměstnanosti navíc mírně roste a blíží se deseti procentům.

Mezinárodní organizace práce (International Labour Organization, zkratka ILO) je specializovaná organizace OSN usilující o prosazování sociální spravedlnosti a mezinárodně uznávaných pracovních práv. Byla založena 11. dubna 1919 ve Versailles jako stálé zřízení Společenství národů s cílem podpory světového míru na základě sociální spravedlnosti. Od 14. prosince 1946 je specializovanou organizací OSN se sídlem v Ženevě. ILO má 183 členů.