Prolomení tabu? Privatizace státních lesů má začít příští rok

Praha - Vláda chystá první privatizaci státních lesů v polistopadové historii. Chce tím získat až 1,6 miliardy korun. „Hlavním důvodem prodeje lesní půdy ležící mimo území vojenských újezdů je hospodárnější nakládání s těmito pozemky,“ řekl k tomu premiér Petr Nečas. Opozice se ale staví proti tomuto záměru. Prodej části vojenských lesů ostře kritizuje. Během posledních let přitom cena dřeva v Česku stoupá, jeden kubický metr se v průměru prodává za 1 500 korun.

Privatizace tisíců hektarů státních lesů představuje už dvacet let tabu české politiky. V roce 1995 ho chtěl prolomit Josef Lux, v roce 2007 Petr Gandalovič a před třemi lety Ivan Fuksa – nikdo z nich ale neuspěl. Teď se to možná podaří premiérovi a pověřenému ministrovi obrany Petru Nečasovi. 

Záměr prodat lesy už vláda schválila. „Teď je úkolem ministerstva obrany předložit další, už konkrétnější návrh, jakých pozemků by se to mohlo týkat,“ konstatoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Vláda by ráda prodejem získala přes jeden a půl miliardy korun. Při ceně 250 tisíc korun za hektar by tak mohla prodat až 6 400 hektarů lesních pozemků. „Pokud by došlo k privatizaci lesů, tak to bude určitě poprvé v této republice,“ poznamenal ředitel Vojenských lesů a statků Jiří Janota. 

Chebský les
Zdroj: ČT24

Prodány tak mohou být třeba tyto lesy nedaleko Berouna. Mimo vojenské prostory tam mají vojáci 6 tisíc hektarů. „Řekl bych, že to je les svým způsobem možno říci kvalitní. Je tady poměrně kvalitní buk, borovice,“ prohlásil hlavní inženýr Vojenských lesů a statků Milan Tesař. 

Zatímco vláda chce díky částečné privatizaci vojenských lesů získat potřebné peníze do státního rozpočtu, levicová opozice je zásadně proti. Podle ní stát na prodeji tisíců hektarů vojenských lesů prodělá. „Tady vláda podlehla tlaku komerčního sektoru, že určitě najdeme nějaké konkrétní zájemce, kteří se snaží dostat k lesním pozemkům,“ konstatoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vláda ale nesouhlasí. „Nemyslím si, že je potřeba, aby český stát vlastnil polovinu všech lesů, které v zemi máme,“ poznamenal ministr zemědělství Petr Bendl. 

Ministerstvo obrany by mělo první lesní pozemky vytipovat k prodeji do konce roku. Privatizace má začít příští rok.

Historická privatizace lesů (zdroj: ČT24)