ČSÚ: Co se týče peněz, jsou Češi velmi rozumní

Praha - České domácnosti rozumně zacházejí s penězi, i když moc neušetří. Stále si ještě půjčují, na druhé straně ale víc vydělávají, a tak své dluhy splácí. Půjčují si hlavně na bydlení, využívají ale i takzvaných spotřebitelských úvěrů. Český statistický úřad data zveřejnil za rok 2011. Celkem Češi dluží asi 800 miliard korun. Šetření a racionalizace souvisí s negativním vnímáním pozice české ekonomiky. Malý růst HDP a vesměs nedobré zprávy od analytiků nutí domácnosti držet peníze doma, aby měly v případě problémů rezervu.

Světe (ne)div se, české domácnosti bohatnou

Ač to nevypadá, české domácnosti bohatnou. I když jen pomalu. Nejhorší byl rok 2011, kdy se naplno v životě běžných lidí projevily dopady hospodářské krize z roku 2009. I tak si ale domácnosti předloni proti roku 2010 polepšily o 169 miliard korun. Mezi lidmi je tak přes 7 bilionů korun. Důvod? Strach z ekonomického vývoje, málo investic, menší nákupy.

Celková důvěra v českou ekonomiku se v lednu mírně snížila. Index důvěry ve srovnání s prosincem klesl o tři desetiny bodu a snížení je patrné i v meziročním srovnání. V Česku dál převládá pesimismus. Zlepšení ekonomické situace v dohledné době nečekají ani podnikatelé. Lidé naopak nadále očekávají větší výdaje, bojí se o ztrátu zaměstnání.

„Strach spotřebitelů utrácet a naopak jejich snaha šetřit sráží ekonomiku dolů, ostatně to jsme viděli v loňském roce, kdy rekordně klesala spotřeba domácností,“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek.

Hlavní bariérou růstu produkce je nedostatečná poptávka. Lepší čísla prý přinese až léto. Podle statistiků oproti náladě na konci roku zůstali na svém stavbaři. I oni čekají pro první měsíce letoška pokles zakázek, podle průzkumu ale nevidí situaci tak zle jako loni.

V porovnání třeba s Německem však Češi poměrně utrácí. I tak si ale v roce 2011 sahali do peněženek mnohem míň než dřív. „Jsme svědky, že v posledním roce lidi šetřili tolik, že se jejich výdaje i nominálně ocitly v minusu,“ říká Drahomíra Dubská, analytička ČSÚ.

Krom peněz doma jich přibývá i na spořicích účtech

Díky tomu se lidem povedlo naspořit - celkem měli ke konci loňského roku v bankách skoro 2 a tři čtvrtě bilionu korun. Jen za rok ušetřili 206 miliard, což je třetí nejlepší výsledek za dobu existence samostatné České republiky, víc se šetřilo jen v krizových letech 2009 a 2010.

„Češi jsou velmi rozumní, co se týče jejich peněz,“ doplňuje Dubská.

Nižší ceny nemovitostí a lepší úroky vyvolávají poptávku po hypotékách

Roste počet půjček, hlavně hypoték. Lidé využívají nižších cen nemovitostí i lepších úroků. Naopak dluhy, které lidi mají na takzvaných spotřebitelských úvěrech, klesají. V roce 2011 se lidem povedlo splatit spotřebitelské půjčky za 5 miliard korun. „Lidi dneska víc vydělávají, s tím logicky jde i vyšší spotřeba a životní úroveň,“ tvrdí Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank.

Hypotéka
Zdroj: René Fluger, Josef Horázný/ČTK

V Česku se přitom dál zvětšují rozdíly mezi příjmy lidí. V roce 2011 bralo nejvíc lidí dvacet až jednadvacet tisíc měsíčně. Nad 40 tisíc dosáhla asi desetina Čechů, sto tisíc vydělá každý stý.