Zříceniny se představí díky nové aplikaci v tabletu opět v plné kráse

Dublin - Irští vývojáří připravili zajímavou turistickou novinku. Na místě zřícenin a polorozpadlých památek vám na displeji vašeho tabletu nebo smartphonu ukáží virtuální modely lokalit z dřívějších dob. Věří, že tak lidem znásobí zážitky z cestování po památkách a přilákají k historii nové zájemce.

Ze středověkého města Clonmacnoise nezbylo nic než polorozpadlé zdi, zbytky oken a náhrobky na hřbitově. V dobách své největší slávy ve 12. století to přitom bylo univerzitní centrum s téměř dvěma tisíci obyvatel.

Právě do těch dob slibuje turisty vrátit aplikace firmy RealSim. „Je to modelované 3D prostředí. Podle obrázků a dostupných informací jsme vytvořili virtuální aplikaci, kterou si můžete stáhnout do telefonu nebo tabletu, který je vybaven GPS. Když pak přijdete na jedno konkrétní místo, ukáže vám to námi vymodelovaný prostor,“ prohlásil generální ředitel RealSim Gavin Duffy.

Zážitek se navíc neomezuje jen na obrazovou složku, tvůrci přidali i originální zvukový doprovod - například zpěv řádových bratří. Doufají, že jedna z nejnavštěvovanějších zřícenin v Irsku tak ještě zvýší svou turistickou atraktivitu a přitáhne víc zájemců, což by si podle archeologů zasloužila. „Tohle nebylo odlehlé a neznámé místo na ostrově západně od Evropy jako dnes. Bylo to živé, rušné a veliké centrum,“ podotkla vedoucí archeologického výzkumu Heather Kingová.

Aplikace by mohla sloužit i pro představu, jak vypadala historická centra měst

Vývojáři z RealSim si myslí, že má aplikace budoucnost, mají už proto v hlavě plány na další rozvoj svého softwaru. Podobně jako klášter v Clonmacnoise chtějí namodelovat například historická centra měst, která by turistům porovnala jejich tehdější podobu se současnou. „Můžeme tak lidem nabídnout úplně jiné zážitky z cestování. Všechnu tu historii památek uvidí daleko barvitěji a zajímavěji. Je to jako stroj času,“ konstatoval Duffy. 

I přesto, že má Irsko v posledních letech ekonomické potíže, softwarovým a počítačovým firmám se v zemi daří. Za poslední tři roky se dokonce počet lidí, které tyto obory zaměstnávají, téměř zdvojnásobil, a to i díky podpoře vlády, která právě na vzdělávání a vývoj v nových technologiích hodně sází.

Památky v tabletu (zdroj: ČT24)