Zambie podpoří filmaře, sníží tak nezaměstnanost?

Lusaka - Nové filmové trháky by v budoucnu mohly nést razítko „vyrobeno v Zambii“. Vláda této země ve vnitrozemí jižní Afriky se totiž rozhodla mimořádnou finanční injekcí podpořit tamní filmový průmysl a posílit i jeho propagaci. To má zemi s nezaměstnaností kolem šedesáti procent přinést nová pracovní místa.

Jedna z horkých novinek zambijského filmu, příběh mladého chlapce Mé dítě, si dělá naděje na ocenění na místním festivalu. Realita většiny zambijské filmové produkce je ale jiná, vznikají hlavně nízkonákladové snímky obsazené nezkušenými herci. Domácí filmy proto v kinech nemají šanci proti hollywoodským trhákům.

To se teď má změnit díky novému zákonu zambijské vlády. Umělci dostanou dotace a reklamu prostřednictvím turistického ruchu, profitovat mají filmaři i další odvětví. Třeba hudebníci už dostali patnáctiprocentní slevu na dani pro nákup techniky z dovozu. „Spousta mladých lidí se umění věnuje. Teď by to místo koníčku mohlo být zaměstnání. Vláda chce vytvořit Národní uměleckou komisi, která spojí všechna odvětví pod jednu střechu, sjednotí pravidla, kontrolu i financování,“ tvrdí ministryně kultury a cestovního ruchu Sylvia Masebová.

Filmaři si stěžují hlavně na nedostatek vybavení a školících středisek, aktivitu vlády vítají. „Začínají být patrné dramatické změny. Vzniká hodně nových produkčních společností. Myslím si, že už za dva roky se přiblížíme Hollywoodu,“ uvedl filmový producent a režisér Jones Nasilele. Vláda doufá, že se tak zemi o 13 milionech obyvatel podaří 60% nezaměstnanost alespoň snížit.

Zambie chce točit filmy (zdroj: ČT24)