Ekonomická krize dolehla i na terorismus v Baskicku

Bilbao - Ekonomická krize eurozóny se i nadále projevuje nejviditelněji na jihu Evropy. Zasáhla nejen státní rozpočty a soukromé firmy, ale i teroristy. Spolu s organizovanými akcemi a izolací výrazně oslabila i kasu baskické organizace ETA, která po desetiletí ohrožovala celý stát a jeho významné představitele. Stát se jí už proto tolik nebojí a propouští stovky bodyguardů, kteří chránili ohrožené politiky.

Španělsko se zadlužuje stále více a z větší části je závislé na zahraniční pomoci. Nezaměstnanost roste, hlavně mezi mladými. Stát se snaží šetřit, kde se dá, a o práci tak přišli i osobní strážci. 

ETA už nepředstavuje takové nebezpečí jako dřív

„Děláme svou práci proto, aby politici mohli dělat tu svoji, a to v bezpečí. Teď nás propustili a spoléhají na to, že budou mít štěstí. A vůbec se nestarají o to, co bude s námi. Už je nezajímáme,“ říká propuštěný bodyguard Juan Carlos Garcia Paniza. 

Na jaře 2012 přišly o práci stovky osobních strážců. Rok a půl po jednostranném vyhlášení příměří ze strany baskických bojovníků za nezávislost prý už nejsou potřeba. Obzvlášť v tíživé ekonomické situaci. Podle některých lidí ETA definitivně skončila. 

Španělští bodyguardi nemají práci (zdroj: ČT24)

Luis Numeda Timonela, odbory osobních strážců

„Situace v Baskicku se zdá být relativně klidná, ale situace propuštěných bodyguardů je kritická. Není nikdo, kdo by je zaměstnal. Kvůli politické i ekonomické situaci nejsou taková pracovní místa. Všichni tak čekáme, co přinese budoucnost.“ 

Původně pracovalo pro španělský stát na tři tisíce bodyguardů. Během několika měsíců se ale jejich počty snížily o víc než polovinu. Stát tak výrazně ušetří, jeden osobní strážce totiž pobírá asi 2 000 eur měsíčně. Úspory tak jdou do milionů eur ročně. 

ETA zabila za desítky let boje za svébytnost Baskicka přes osm stovek lidí. Její tradice se zrodila za dob Francisca Franca, který v touze po sjednocení potlačil baskickou menšinu, zakázal tamní řeč, a dokonce pálil jejich knihy. Díky ukončení bojů se ale regionu v poslední době daří, a to i navzdory celonárodní krizi. Sami Baskové dodávají, že pokud jsou nezaměstnaní bodyguardi jediným problémem, který zůstal, je všechno v pořádku.