Akcie Googlu trhají rekordy

New York - Akcie americké internetové společnosti Google vystoupily během pátečního obchodování na nový rekord- 776 dolarů za kus. Od začátku roku posílily skoro o 10 procent. Jejich cena je teď na devítinásobku té z roku 2004, kdy byly uvedeny na burzu. Hodnota Googlu se tak pohybuje kolem 255 miliard dolarů. Firma těží ze silného růstu reklamy na internetu a v poslední době jí pomáhá i obliba smartphonů a tabletů.

Analytici přitom firmě takový úspěch před devíti lety nepředpovídali. Velká část jich naopak doporučovala akcie nekupovat. Akcie vstupovaly na trh s cenou 85 dolarů za kus. Akcie Googlu od začátku letošního roku zpevnily asi o 9,6 procenta. 

Google se v posledních dnech svezl na vlně všeobecného růstu akciových trhů. Kurz akcií Googlu se prakticky nepřetržitě zvyšuje už asi dva týdny, respektive ode dne, kdy firma oznámila čtvrtletní výsledky hospodaření. Google stále těží ze silného růstu reklamy na internetu a v poslední době mu pomáhá i sílící obliba smartphonů a tabletů. Část reklamy se přesouvá právě tam.