Nečas: Na současný návrh evropského rozpočtu nekývneme

Praha - Česká republika chce na jednáních o dlouhodobém rozpočtu Evropské unie prosadit, aby byla daň z přidané hodnoty zahrnuta u evropských projektů mezi takzvané uznatelné náklady. Současně bude chtít získat z unijního rozpočtu co nejvyšší částku. Navíc naposledy předložený návrh rozpočtu je pro Česko nepřijatelný, zdůraznil dnes premiér Petr Nečas (ODS) poslancům z evropského výboru.

Jednání o rozpočtu EU se ve čtvrtek a pátek dostane na program zasedání Evropské rady. Nečas dodal, že se bude jednat o snižování objemu téměř bilionového rozpočtu na roky 2014 až 2020 o 20 až 30 miliard eur (asi 512 až 770 miliard korun). Zemědělská politika a politika soudržnosti by se přitom měnit neměly. Bude prý jen prostor pro individuální úpravy. 

„Česká republika v celkové alokaci nemůže získat stejný objem prostředků,“ uvedl Nečas. Česko by podle něj mělo být v objemu přidělených peněz v přepočtu na obyvatele zhruba na šestém místě mezi unijními státy. „Jsem přesvědčen, že evropský rozpočet má být nástrojem solidarity s méně vyspělými, ale nemá být nástrojem k solidaritě s těmi méně odpovědnými,“ zdůraznil šéf českého kabinetu.

Petr Nečas
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Kolik se nakonec ušetří na administrativě Bruselu?

Co se úspor týče, mluví se podle Nečase o šesti miliardách eur v evropské administrativě. Odpor Evropské komise je podle něho zásadní, podle kuloárových informací by prý byla přijatelná miliarda eur. Státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling v této souvislosti hovořil o tom, že lze čekat „drastické škrty“ například ve vědě, výzkumu a v inovacích a ve vnějších vztazích.

Nečas i členové výboru kritizovali to, že aktuální materiály k návrhu rozpočtu dosud nejsou k dispozici. Podle něj jde o záměr, aby delegace měly co nejméně času je pročíst a propočítat.