Vztahy „jako víno“? Rusko ukončilo embargo na gruzínské nápoje

Moskva/Tbilisi - Rozhádaní sousedé Rusko a Gruzie udělali krok směrem k usmíření. Moskva bude opět dovážet gruzínské nápoje, které přes ruskou hranici nesmí už sedm let. Po parlamentních volbách v Gruzii opadá napětí a nastal čas na nostalgické vzpomínky - jak jinak než u číše vína.

Loňská sklizeň z gruzínských vinohradů by se mohla poprvé po sedmi letech dostat na pulty ruských obchodů, stejně jako slavná minerálka Boržomi, která byla kdysi v Rusku neodmyslitelnou součástí slavnostního stolu. Ruský trh se po malých krůčcích znovu Gruzii otevírá a spolu s ním i dveře pro diplomacii. „Vína, která v Rusku získala nominaci na ceny a která už tady známe, půjdou na trh jako první,“ uvedl ruský hlavní hygienik Gennadij Oniščenko.

Bouřlivý vývoj gruzínsko-ruských vztahů dalece přesáhl úroveň diplomacie, změnil třeba i gruzínské víno. Za komunismu ho v Rusku pil každý, v 90. letech pak kombinace nenasytného ruského trhu a divokého gruzínského kapitalismu namíchala koktejl v podobě pančovaného alkoholu. Do Ruska proudily hektolitry vína bez hroznů a jiné odbytiště vinaři nehledali. To změnila až revoluce růží a nový prezident Michail Saakašvili. Právník s diplomy ze Západu přehodil výhybku z Ruska na Spojené státy a Evropskou unii. A podle mnohých tak šlapal po štěstí gruzínských vinařů.

Ivanišvili: Pro uklidnění vztahů s Ruskem uděláme maximum

V roce 2006, ještě předtím než spory o Jižní Osetii vyvrcholily pětidenní rusko-gruzínskou válkou, Moskva dovoz gruzínského vína a minerálek zakázala. Dvě stovky vinařství zkrachovaly, další se ale přizpůsobily. „Toto je velmi kvalitní víno a zájem o něj roste každým dnem. Vyvážíme hlavně do Japonska,“ říká majitel vinařství Gela Gamtkitsulašvili. Pěstitelé se teď soustředí na kvalitu a na Asii a Evropu. Ruské zákazníky už sice k přežití nepotřebují, na tradiční spojení by přesto rádi navázali. O tamní trh ale budou muset bojovat, i Rusové se změnili. „Lidé si během těch šesti let zvykli na dobrá evropská vína. Nepůjdu a nekoupím si láhev gruzínského vína jenom proto, že jsem ho pil před třiceti lety,“ podotýká ruský finanční expert Vadim Pavlov.

Rusové si tak budou gruzínské víno postupně oťukávat. Stejně jako nového premiéra Bidzinu Ivanišviliho, právě jeho vítězství v říjnových parlamentních volbách pomohlo k tání ledů mezi Tbilisi a Moskvou. Podnikatel, který v Rusku zbohatl, chce nostalgii gruzínsko-ruských vztahů vdechnout nový život. „Máme příležitost vztahy s naším velkým sousedem uklidnit. Nestane se to rychle, to je z minulosti zcela zřejmé. Ale měli bychom pro to udělat maximum,“ řekl Ivanišvili. Víno jako hlavní vývozní artikl Gruzie a symbol její národní identity by se tak mohlo stát i symbolem nově nalezené důvěry. A taky ekonomického boomu Gruzie, ten si od konce embarga slibuje nová vláda.