Čestný doktorát pořídíte se slevou už od 990 korun

Praha - Čestný doktorát lze pořídit už za 990 korun. Titul doctor honoris causa, který univerzity udělují za zásluhy třeba prezidentům, teď nabízel jeden slevový portál. Diplom vystaví údajně renomovaný americký institut, ten ovšem existuje jen „na papíře“.

U prezidentů nebo uznávaných vědců není čestný doktorát nic výjimečného. Jenže zkratku dr. h. c. (doctor honoris causa) si teď za jméno může psát i více než 80 zákazníků českého slevového portálu. Diplom si lidé, na rozdíl od akademiků, nepřevezmou na univerzitní půdě. Naopak, miamský institut jim ho do tří dnů pošle poštou.

  • Objednávka čestného doktorátu zdroj: ČT24
  • Objednávka čestného doktorátu zdroj: ČT24

Miami Learning Church and Institute ale nemá žádné studenty ani profesory. I sídlo na Floridě je pouze virtuální. Jako prezident instituce je na jejím webu uveden Richard Kilián. Tedy ten samý člověk, který tituly na internetu nabízí.

Není všechno zlato, co se třpytí

Miamský institut je přitom registrovaný jako církev. Podle amerických zákonů smí čestné doktoráty udělovat. A české právo je používat nezakazuje. „Osoba je může používat u svého jména, nicméně úředně to není žádný doklad o tom, že by ten člověk získal nějaký vysokoškolský titul,“ vysvětluje mluvčí ministerstva školství Marek Zeman. 

Čestný doktorát na prodej (zdroj: ČT24)

Titul si ale může natisknout třeba na vizitky. A u svých klientů pak může vzbudit zdání kompetencí, které ale nemá. „Kromě vymyšleného vzdělání si lidé velmi často vymýšlí i praxi,“ dodává mluvčí personální agentury Manpower Jiří Halbrštát. 

Například bývalý děkan plzeňských práv Milan Kindl se ve své knize chlubí poctami od amerických institucí. Některé z nich jsou ale ke koupi, od 500 po 1 500 dolarů. Lidé si přitom životopis vylepšují i zakoupeným šlechtickým titulem. Nejlevněji vyjde skotský „laird“. Na ten má právo každý, kdo si ve Skotsku pořídí metr čtvereční půdy. 

Vydáno pod