Hromadné propouštění Barclays nemine, odejít má 3700 lidí

Londýn - Britská banka Barclays očekává, že náklady na restrukturalizaci dosáhnou v 1. čtvrtletí 500 milionů liber. Aby eliminovala ztrátu z roku 2012, plánuje propustit na 3700 lidí. Tím sníží roční náklady o necelých 1,75 miliardy liber (50 miliard korun).

Barclays loni čelila obvinění, které se týkalo manipulace s mezibankovní sazbou LIBOR. Od americké Komise pro termínové obchodování s komoditami dostala největší civilní pokutu, jakou kdy úřad udělil - 450 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Skandál kolem sazby LIBOR navíc stál místo tehdejšího ředitele banky Roberta Diamonda.

Rušení míst je součástí restrukturalizace a přehodnocení strategie Barclays za nového výkonného šéfa Antonyho Jenkinse, který se vedení banky ujal v srpnu. Ten uvedl, že v divizi firemního a investičního bankovnictví v Británii, USA a Asii bude zrušeno 1 800 pracovních míst a v evropské divizi retailových a podnikatelských služeb to bude 1 900 míst. V investičním bankovnictví už přitom banka eliminovala asi 1 600 míst, řekl finanční ředitel Chris Lucas.    

V případu manipulování s úrokovými sazbami LIBOR Lucas uvedl, že riziko dalších ztrát z případných civilních žalob proti bance je „nepravděpodobné“.

Hrubý zisk Barclays loni klesl na 246 milionů liber (7,3 miliardy korun) z 5,9 miliardy liber za rok 2011. Banka musela odškodnit zákazníky za nesrovnalosti při prodeji některých produktů a odepsat ztráty na hodnotě svých dluhopisů.

Barclays ale není jedinou bankou, která snižuje náklady – činí tak prakticky všechny na světě. „Důvodem je zejména posilování jejich kapitálové pozice, protože evropský regulátor, ale i obecně trend regulace bankovního sektoru je směrem k posilování kapitálů a všechny banky na to musejí reagovat – takže propouštějí zaměstnance, aby snižovaly náklady, nebo prodávají riziková aktiva,“ konstatoval analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. 

Nejvíc se krize bankovního sektoru skloňuje ve Španělsku. Tamní banky požádaly o pomoc za 40 miliard korun. „Problémy tam stále přetrvávají. Velmi rostou objemy nesplacených půjček, roste nezaměstnanost,“ řekl Menčík. „Bankovní sektor je srdce ekonomiky, takže uklidnit bankovní sektor rovná se uklidnit celou situaci na kapitálových trzích,“ dodal analytik.

Komentář Tomáše Menčíka (zdroj: ČT24)